običak
Samo ovako se pravilno pali i gasi slavska sveća! Domaćini često greše, jedan običaj je jako važno ispoštovati
Iako se krsne slave praznuju tokom cele godine, novembrom u Srbiji počinje period kada se najviše slavi
Krsna slava je verski običaj koji se zadržao u srpskom narodu, jedan je od najvažnijih praznika koji okuplja porodicu, a koji veliča određenog sveca, čuvara tog doma. Ovaj običaj potiče iz paganskih vremena, kako bi se održala veza sa precima i poreklom.
Obeležje svake slave su kolač, sveća i žito. Veća sveća se bira za slavski dan, poželjno je da je od prirodnog voska, smešta se u čirak ili svećnjak. Može i da se ukrasi, ikonom sveca ili trobojkom, vodeći, naravno, računa da je papir dalje od plamena.
Kada se sveća ujutru upali, to čini domaćin krsteći se, molitveno pominjući sveca kog slavi, i pored nje se smesti prelomljen slavski kolač, tad zvanično i počinje dan slave. Ona se završava upravo gašenjem sveće. Kako se slavska sveća gasi?
Sveća treba da gori celog dana, a gasi se na sledeći način: Domaćin se preksti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kašičicu i izlije vino na fitilj. Sveća će se polako ugasiti, a zatim je treba odneti pred ikonu ili na neko drugo svečano mesto u kući, gde treba da stoji do slave naredne godine. Može se paliti prilikom zajedničkih molitvi u kući.
Bonus video: