PROBAJTE I VI
7 vrsta voća koje rešavaju problem nadutosti: Jedite ih redovno i zaboravićete na neprijatne gasove
Ako više ne možete da podnesete naglo nadimanje stomaka, dodajte ovo ukusno voće u svoj svakodnevni jelovnik.
Nadimanje stomaka je čest problem s kojim se mnogi suočavaju. Osim što može biti neprijatno, ponekad dovodi i do bolova, što značajno utiče na kvalitet života. Razumevanje uzroka i načina za ublažavanje ovog stanja ključno je za smanjenje simptoma.
Uzroci nadimanja
Jedan od glavnih uzroka nadimanja je nakupljanje gasova u digestivnom traktu. Ovo može biti rezultat različitih faktora, kao što su gutanje vazduha tokom jela ili pijenja, konzumiranje hrane koja proizvodi gasove (poput pasulja i brokolija) ili prekomerni rast bakterija u crevima. Kada se gasovi nagomilaju, osećaj nadimanja i nelagodnost su neizbežni.
Drugi česti uzrok su netolerancije na hranu ili alergije. Naše telo može imati problema sa varenjem određenih namirnica, kao što su mlečni proizvodi ili gluten, što može dovesti do nadimanja i drugih probavnih problema. Vođenje dnevnika ishrane i eliminisanje potencijalnih okidača može pomoći u identifikaciji i upravljanju ovim problemima.
Stres i anksioznost takođe igraju značajnu ulogu. Hronični stres može uticati na varenje i izazvati nadimanje. Vežbe opuštanja poput meditacije ili joge mogu biti od pomoći.
U nekim slučajevima, nadimanje može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Ova stanja zahtevaju medicinsku pažnju za pravilnu dijagnozu i lečenje.
Hormonske promene, kao što su one koje se javljaju tokom menstruacije ili menopauze, takođe mogu doprineti nadimanju. Promene u nivou hormona utiču na varenje i zadržavanje vode, što može dovesti do nelagodnosti.
Dehidracija može biti još jedan uzrok nadimanja. Nedovoljna hidratacija može uzrokovati zadržavanje vode, što izaziva nadimanje. Pravilna hidratacija je ključna za poboljšanje varenja.
Neki lekovi mogu ometati ravnotežu crevnih bakterija ili varenje, što dovodi do nadimanja. Važno je konsultovati se s lekarom o mogućim neželjenim efektima.
Nedovoljna fizička aktivnost takođe može doprineti problemima sa nadimanjem. Uključivanje vežbi u svakodnevicu može pomoći u poboljšanju varenja.
Loši izbori u ishrani, poput masne ili prerađene hrane, mogu dovesti do nadimanja. Odabir uravnotežene dijete bogate voćem, povrćem i integralnim žitaricama može biti od pomoći.
Voće koje smanjuje nadutost
Preporučuje se konzumacija voća bogatog vlaknima i vitaminom C kako bi se poboljšalo zdravlje creva. Dr. Džozef Salhab preporučuje borovnice, urme, kivi, guavu, papaju i ananas.
Ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže u razgradnji proteina i smanjenju upale, dok papaja sadrži papain, koji takođe pomaže u varenju. Bobičasto voće poput jagoda i malina bogato je antioksidansima i vlaknima, što može smanjiti nadimanje.
Kivi je poznat po svojim prednostima za varenje, zahvaljujući vlaknima i enzimima koji pomažu u razgradnji proteina.
Uključite raznovrsno voće u ishranu kako biste ublažili nadimanje i poboljšali probavu. Voće poput ananasa, papaje, lubenice, banane, bobica, citrusa, dinja, jabuka i krušaka može pozitivno uticati na vašu probavu. Odaberite omiljeno voće i uživajte u njemu svakodnevno!
Bonus video:
(Espreso/najzena/TM)