Slavski kolač za Svetog Luku, Foto: Milovan Radmanovac / Alamy / Alamy / Profimedia

UKUSNO I LAKO

Slavski kolač koji se tradicionalno mesi za Svetog Luku: Pogača-pletenica oduševiće sve goste, a ukus božanstven

Vredne domaćice danas uveliko spremaju trpezu za sutrašnju slavu Sveti Luka

Objavljeno: 30.10.2024. 15:52h

Počela je sezona slava, a ako želite da vam trpeza zablista sa najboljim slavskim kolačem spremite pletenica pogaču kojom ćete oduševiti sve goste.

Vredne domaćice danas uveliko spremaju trpezu za sutrašnju slavu Sveti Luka, a mi vam predstavljamo recept za domaću pletenica pogaču koju ćete spremiti očas posla, a izgledom će se izdvajati od klasičnih slavskih kolača.

Sastojci:

1kg brašna

1 kvasac

so

malo šećera

2 kašike sirćeta

2 jajeta

1,5 dl ulja

1/2 litre mleka

1 jaje za premazivanje

Priprema:

U brašno dodamo kvasac, jaja, sirće, ulje i mleko. Kvasac smo prethodno aktivirali u toplom mleku sa kašičicom šećera. Mesite testo od navedenih sstojaka. Ostaviti 20 min da odmara. Zatim ga istresite na pobrašnjenu površinu, malo premesite i isecite na 6 delova koje zatim uvaljate u loptice. Svaku lopticu razviti u pravougaonu koru i zaviti u rolat. Onda po 2 uplesti zajedno da dobijemo 3 pletenice.

Na okrugli pleh obložen pek papirom u krug ređajte pletenice da se dobije oblik pogače. Sve staje u pleh prečnka 24cm. Ostaviti sat vremena da naraste pa premazati jajetom i peći 15 min na 250 stepeni, a zatim smanjiti na 200 i peći još pola sata.

Bonus video:

(Espreso/informer/TM)