UKUSNO I LAKO
Slavski kolač koji se tradicionalno mesi za Svetog Luku: Pogača-pletenica oduševiće sve goste, a ukus božanstven
Vredne domaćice danas uveliko spremaju trpezu za sutrašnju slavu Sveti Luka
Počela je sezona slava, a ako želite da vam trpeza zablista sa najboljim slavskim kolačem spremite pletenica pogaču kojom ćete oduševiti sve goste.
Vredne domaćice danas uveliko spremaju trpezu za sutrašnju slavu Sveti Luka, a mi vam predstavljamo recept za domaću pletenica pogaču koju ćete spremiti očas posla, a izgledom će se izdvajati od klasičnih slavskih kolača.
Sastojci:
1kg brašna
1 kvasac
so
malo šećera
2 kašike sirćeta
2 jajeta
1,5 dl ulja
1/2 litre mleka
1 jaje za premazivanje
Priprema:
U brašno dodamo kvasac, jaja, sirće, ulje i mleko. Kvasac smo prethodno aktivirali u toplom mleku sa kašičicom šećera. Mesite testo od navedenih sstojaka. Ostaviti 20 min da odmara. Zatim ga istresite na pobrašnjenu površinu, malo premesite i isecite na 6 delova koje zatim uvaljate u loptice. Svaku lopticu razviti u pravougaonu koru i zaviti u rolat. Onda po 2 uplesti zajedno da dobijemo 3 pletenice.
Na okrugli pleh obložen pek papirom u krug ređajte pletenice da se dobije oblik pogače. Sve staje u pleh prečnka 24cm. Ostaviti sat vremena da naraste pa premazati jajetom i peći 15 min na 250 stepeni, a zatim smanjiti na 200 i peći još pola sata.
Bonus video:
(Espreso/informer/TM)