Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

recept

Savršena poslastica za jesenje dane: Uživanje uz šolju čaja ili kafe kakvo zaslužujete

Brz, lagan i fantastično ukusan – ovaj kolač ćete obožavati

Objavljeno: 30.10.2024. 15:24h

Ako tražite dezert koji se brzo priprema, a preukusan je, kremasti kolač sa jogurtom je savršen izbor.

Ova osvežavajuća poslastica osvaja svojom jednostavnošću i kremastom teksturom koja se topi u ustima.

Sa svakim zalogajem pruža neodoljiv spoj blage slatkoće i lagane kiselkaste note jogurta, što ga čini idealnim za jesenje uživanje uz šolju čaja ili kafe.

Sastojci:

  • žumanca - 3 komada
  • brašno - 200 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • prašak za pecivo - 5 g
  • šećer u prahu - 60 g
  • hladan puter - 80 g
  • belanca - 3 komada
  • pavlaka - 400 g
  • jogurt - 200 g
  • šećer - 50 g
  • skrob - 50 g

Priprema:

  1. U posudu sipajte brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i puter i sve dobro umešajte dok ne dobijete homogenu masu, pa dodajte 3 žumanca
  2. Odvojite jedan mali deo testa, obložite providnom folijom i stavite u frižider, a preostali veći deo rasporedite na dno pleha i uz ivice okruglog kalupa.
  3. U jednoj posudi pomešajte pavlaku, jogurt, šećer i skrob i dobro promešajte, pa u novoj posudi izmiksujte mikserom belanca sa dodatkom soli i šećera, sve dok ne dobijete strukturu snega, pa tako dobijen sneg dodajte prethodno napravljenoj kremi.
  4. Tako dobijenu kremu rasporedite ravnomerno preko testa, pa izvucite manji deo testa iz frižidera i njime prekrijte kremu odozgo.
  5. Neka se peče u rerni oko sat vremena na 160 stepeni. Kada se ispeče pospite odozgo šećerom u prahu po želji i poslužite. Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)