Foto: M.M./ATAImages

mnoge interesuje

Najbolji recept za slavsku pogaču i to bez jaja: Mekana i izdašna pogača koja ne zahteva mnogo vremena

Savršeno se uklapa s tradicionalnim jelima i može biti pravo osveženje za one koji žele zdraviju verziju ili su intolerantni na gluten.

Objavljeno: 30.10.2024. 12:09h

Na slavskim trpezama pogača ima posebno mesto, ali ovaj recept nudi potpuno drugačiji pristup – bez brašna, jaja i kvasca, a opet ukusan i prilagođen različitim ishranama.

Priprema je jednostavna, a rezultat je mekana, izdašna pogača koja ne zahteva mnogo vremena.

Uz samo nekoliko sastojaka, za manje od pola sata, dobićete pogaču koja će zasigurno obogatiti svaki slavski sto.

Sastojci:

  • 200 g bademovog brašna
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250 ml kokosovog mleka (ili drugog biljnog mleka po izboru)
  • 1 kašičica sirćeta (po želji, za dodatnu mekoću)
  • Po želji: susam ili chia semenke za posipanje

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo i so. Dobro promešajte da se sve sjedini.
  2. Dodajte maslinovo ulje, kokosovo mleko i sirće. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Testo će biti pomalo gusto, ali mekano.
  3. Prebacite smesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Rukama lagano oblikujte testo u pogaču, debljine oko 2-3 cm.
  4. Po želji, pospite susamom ili chia semenkama za dodatni dekorativni izgled i ukus.
  5. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok pogača ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
  6. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je poslužite. Pogača će biti meka, mirisna i savršeno se uklopiti s ostalim slavskim jelima.
  7. Bonus video:
  8. (Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)