Slavska trpeza, Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

greh ili ne

"Turbo-pravoslavci, krste se i na...": Srbi surovo iskreni o obeležavanju slave, sveštenici sličnog stava

Srbi otkrili šta misle o obeležavanju krsne slave u restoranima

Objavljeno: 29.10.2024. 21:30h

U današnje vreme, obeležavanje krsne slave u restoranima postalo je uobičajen prizor. Iako su slavski običaji decenijama bili vezani za intimnija okupljanjima u porodičnim domovima, danas se slavski kolač, ikona i sveća sve češće mogu videti u kafanama. Upravo zato, postavlja se pitanje da li se na ovaj način odstupaju od tradicije?

Slično pitanje zanimalo je i jednog muškarca iz Srbije koji je na Reditu upitao ostale Srbe da li svoje slave obeležavaju u kafanama i kako na to gledaju.

"Hajmo iskreno, šta mislite o ljudima koji slavu slave u kafani uz pevačicu?", upitao je on pa dodao:

"Nemam razumevanja za uživo muziku, pevačicu u miniću i za domaćica u sličnom izdanju… pa se pitam da li ja nisam normalan što mi je to nenormalno".

"Turbo i salonski pravoslavci"

Sudeći po komentarima, mnogi su se složili sa njim te izneli zašto im se ideja slavljenja slave u restoranu ne dopada.

"Turbo-pravoslavci, krste se i na apotekarski krst. Ajde, neke ekstremne situacije bih mogao da razumem, tipa pukla cev, napravila poplavu u kući, pa iznajmiš prostor da ne bi delio mišiće i gume na naduvavanje gostima, ili nešto slično. Ali u drugim situacijama, sramota", "Mislim da je to skrnavljenje iako nisam vernik", "Salonski pravoslavci...vera je tu samo fleks i ništa više, razlog za razmetanje i opijanje, a to nikako ne bi trebala da bude", "Meni je to bukvalno ruganje tradiciji i jako mi je ružno. Mada ako ćemo mak na konac, za slavu treba jedino: ikona, sveća i slavska pogača. Sve ostalo: pečenje, osam predjela, 12x podgrijana sarma, kolači, torte... je višak" pisali su oni.

"Mali stan, mnogo gostiju"

Za "Blic" je prošle godine govorila Beograđanka J.M. čija porodica proslavlja slavu u kafani, ali za tako nešto je imala opravdan razlog.

"Suprug i ja imamo brojnu familiju, a živimo u manjem stanu, nemoguće je da ih sve primimo u kuću, a ne možemo nikome reći nemoj doći! Oboje radimo, imamo bezbroj obaveza, ja sam profesor i posle škole dajem privatne časove, suprug je policajac i radi u smenama. Nemoguće je da izdvojimo tri dana kako bismo slavu slavili i u stanu primali goste. Moj muž ima četiri sestre i sve su udate i imaju decu, svekrva, moj brat, roditelji, kumovi, da prijatelje ne zovemo, mi najužu rodbinu ne možemo primiti u našem stanu. Zato smo jednostavno odlučili da slavu proslavimo u restoranu. Iskreno kod kuće spremim slavski kolač i žito, drugo sve naručimo! Lepo i meni i njima, nema spremanja, čišćenja kuće, gužve , nervoze, tako da ne treba nikoga osuđivati, svak za svoje postupke sigurno ima dobre razloge", bila je iskrena J.M.

"Bolje ne slavite slavu, nego je slaviti u kafani"

Ipak, kako je Otac Ljubivoje Radović jednom prilikom, uoči Nikoljdana - jedne od najvećih srpskih slava, istakao za RTS, ako se odlučite za slavljenje slave u kafani, onda je bolje nemojte ni slaviti.

"To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima", istakao je tada Radović.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)