Foto: Filippo Carlot / imago stock&people / Profimedia

torta

Savršen izbor za slave i praznike: Ne zahteva mnogo vremena, a ukus ove poslatice osvojiće vas za sva vremena

Uprkos slojevitom ukusu i divnom izgledu, prilično jednostavna za pripremu

Objavljeno: 29.10.2024. 17:03h

Gabon torta je bogata raskošna poslastica koja, poput Reforme, objedinuje sve naše omiljene ukuse, te je sa razlogom toliko voljena i popularna decenijama!

Sočne korice sa pečenim mlevenim lešnikom u kombinaciji sa raskošnim čokoladnim filom predstavlja praznik za sva čula, pa je jasno zašto je Gabon torta savršen izbor za slave, praznike i druge proslave kada želite da zasenite svoje goste.

Gabon torta je, uprkos slojevitom ukusu i divnom izgledu, prilično jednostavna za pripremu, budući da ne zahteva ni previše vremena, a ni previše sastojaka. No, ono što je bitno jeste da su oni sveži i dobrog kvaliteta kako bi ukus torte bio autentičan i na zavidnom nivou. U nastavku pogledajte provereni recept za Gabon tortu koja svaki put ispadne bez greške:

foto: Wolfram Weber Tel. 039005-315 / imago stock&people / Profimedia

Sastojci:

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
  • 350 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 300 g pečenih samlevenih lešnika
  • 3 kašike brašna
  • 300 g šećera
  • 3 kašike pripremljenog fila
foto: David Tonelson / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

  1. Za fil umutite lagano žumanca sa šećerom da se potpuno istopi, pa dodajte vanilin šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne u fin krem.
  2. Nakon toga, uz neprestano mešanje, dodajte čokoladu otopljenu na pari.
  3. Ostavite krem da se lepo ohladi, pa mu dodajte omekšali puter i sve lepo sjedinite mikserom.
  4. Za koru umutite 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim dodajte 100 g šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi.
  5. Lagano ručno umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
  6. Smesu za koru izlijte u pleh (po mogućstvu u okrugli zbog lepšeg izgleda), pa pecite 15-20 minuta na 180 °C, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
  7. Postupak ponovite još dva puta kako biste ukupno dobili tri kore.
  8. Kada su kore gotove i ohlađene, složite tortu tako što ćete preko prve kore naneti fil, a zatim ponavljajte postupak sve dok imate materijala. Poslednju koru, kao i ostatak torte, bogato premažite ostatkom fila.
  9. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i da korice upiju fil.
  10. Dekorišite mlevenim ili seckanim pečenim lešnicima, rendanom čokoladom ili ganaš kremom i voćem po želji i uživajte u ovoj veličanstvenoj čokoladnoj poslastici!

Bonus video:

(Espreso/Danas/prenela:B.S.)