torta
Savršen izbor za slave i praznike: Ne zahteva mnogo vremena, a ukus ove poslatice osvojiće vas za sva vremena
Uprkos slojevitom ukusu i divnom izgledu, prilično jednostavna za pripremu
Gabon torta je bogata raskošna poslastica koja, poput Reforme, objedinuje sve naše omiljene ukuse, te je sa razlogom toliko voljena i popularna decenijama!
Sočne korice sa pečenim mlevenim lešnikom u kombinaciji sa raskošnim čokoladnim filom predstavlja praznik za sva čula, pa je jasno zašto je Gabon torta savršen izbor za slave, praznike i druge proslave kada želite da zasenite svoje goste.
Gabon torta je, uprkos slojevitom ukusu i divnom izgledu, prilično jednostavna za pripremu, budući da ne zahteva ni previše vremena, a ni previše sastojaka. No, ono što je bitno jeste da su oni sveži i dobrog kvaliteta kako bi ukus torte bio autentičan i na zavidnom nivou. U nastavku pogledajte provereni recept za Gabon tortu koja svaki put ispadne bez greške:
Sastojci:
Za fil:
- 15 žumanaca
- 300 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 350 g šećera
- 2 vanilin šećera
Za kore:
- 15 belanaca
- 300 g pečenih samlevenih lešnika
- 3 kašike brašna
- 300 g šećera
- 3 kašike pripremljenog fila
Priprema:
- Za fil umutite lagano žumanca sa šećerom da se potpuno istopi, pa dodajte vanilin šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne u fin krem.
- Nakon toga, uz neprestano mešanje, dodajte čokoladu otopljenu na pari.
- Ostavite krem da se lepo ohladi, pa mu dodajte omekšali puter i sve lepo sjedinite mikserom.
- Za koru umutite 5 belanaca u čvrst sneg. Zatim dodajte 100 g šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi.
- Lagano ručno umešajte 100 g lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
- Smesu za koru izlijte u pleh (po mogućstvu u okrugli zbog lepšeg izgleda), pa pecite 15-20 minuta na 180 °C, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
- Postupak ponovite još dva puta kako biste ukupno dobili tri kore.
- Kada su kore gotove i ohlađene, složite tortu tako što ćete preko prve kore naneti fil, a zatim ponavljajte postupak sve dok imate materijala. Poslednju koru, kao i ostatak torte, bogato premažite ostatkom fila.
- Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i da korice upiju fil.
- Dekorišite mlevenim ili seckanim pečenim lešnicima, rendanom čokoladom ili ganaš kremom i voćem po želji i uživajte u ovoj veličanstvenoj čokoladnoj poslastici!
Bonus video:
(Espreso/Danas/prenela:B.S.)