Operacija, Foto: Profimedia

iskorak u srpskoj medicini

Srpski lekari opet pokazali "nadljudsku" moć! Petogodišnjaka otrgli od smrti, intervencija trajala cele noći

Tim lekara uspeo da spasi život petogodišnjem dečaku zahvaljujući "Rosovoj operaciji"

Objavljeno: 28.10.2024. 20:13h > 20:58h

Dok je Beograd spavao dubokim snom, u operacionoj sali Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" tim lekara je ulagao nadljudske napore da spasu život petogodišnjem dečaku. I uspeli su! Zahvaljujući "Rosovoj operaciji" - hirurškoj intervenciji koju su po prvi put uradili u ovoj ustanovi, saznaje "Blic"!

Petak, 25. oktobar. Na hitan prijem Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" dolazi petogodišnji dečak, hitno upućen iz tuzlanske bolnice. Prognoze nisu dobre.

- Stiže nam dečak, upućen iz bolnice u Tuzli s dijagnozom bakterijskog endokarditisa. To znači bakterijska upala srčanog mišića, odnosno srčanih struktura, konkretno u ovom slučaju infekcija je zahvatila aortni zalistak, jedan od najvažnijih zalistaka u srcu - počinje priču za za "Blic" prof. dr Vladislav Vukomanović, cenjeni pedijatar kardiolog sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

Institut za majku i detefoto: Nebojša Mandić

Ograničene opcije lečenja

S obzirom da se radilo o petogodišnjem detetu, opcije lečenja su bile dosta ograničene.

- Pritom, hirurško i antibiotsko lečenje treba da se obavi u uslovima akutne bolesti. Aortni zalistak je funkcionalno veoma oštećen, na njemu postoji nagomilavanje bakterija i tromba sa velikom opasnošću da se te bakterije i tromb otkače i uđu u aortu i odu u sve delove tela, pa i mozak - pojašnjava za "Blic" ozbiljnost situacije prof. dr Vukomanović.

Pet sati je trajala operacija petogodišnjeg dečaka

Hirurška intervencija, tako, bila je neophodna iz nekoliko razloga.

- Prvi razlog je da je postojala stalna infekcija, odnosno stalno slanje bakterija u ceo organizam, druga stvar je da je teško oštećen aortni zalistak dovodio do srčane slabosti i treća stvar je da je postojala velika verovatnoća od otkidanja tih tromba - priča naš sagovornik.

U sali cele noći

Intervencija je, dakle, morala da bude urađena odmah. Kao što to obično biva, spasavanje ljudskih života ne poznaje neradne dane, praznike, pa ni satnicu. Tim hrabrih lekara spremao se za ulazak u salu negde oko ponoći. Nakon kompletnog dijagnostičkog postupka, pristupilo se organizovanju uslova za obavljanje operacije.

Pozvani su kardiohirurzi, kardiolozi, anesteziolozi, anestetičarke, rendgenolozi, veliki tim ljudi koji je trebalo da pomogne da se ta intervencija iznese do samog kraja.

Operacija / Ilustracijafoto: Profimedia

- Nekoliko opcija lečenja bilo je u opticaju, ona koja svakako nije dolazila u obzir to je zamena aortnog zaliska veštačkim zaliskom. To se kod male dece ne radi s obzirom da mala deca rastu i to nije opcija za njihov uzrast. Ono što je eventualno dolazilo u obzir jeste da se uradi plastika zaliska - da se s perikardom iliti srčanom kesom, delom srčane kese "poprave" aortni zalisci, objašnjava profesor Vukomanović.

Treća opcija bila je - "Rosova operacija"

- Ta operacija podrazumeva da se aortni zalistak zameni zaliskom plućne arterije samog bolesnika, a da se plućne arterije, leva i desna, spoje takozvanim "konduiotom" sa desnom komorom. To je bila opcija koja do sada nikada nije rađena u našoj ustanovi. Naročito pod ovim otežanim uslovima - uslovima teške sistemske infekcije. Kada je operacija započeta, videli smo da su dva od tri zaliska aorte teško oštećena i neupotrebljiva, tako da se pristupilo "Rosovoj operaciji". Pronađene su i neke druge otežavajuće okolnosti koje su posledica infekcije i koje su i tu "Rosovu operaciju" dovodile u pitanje i stvar činile još složenijom - ističe ovaj profesor.

Dečak skinut s respiratora

Međutim, negde oko pet sati ujutru intervencija je završena, tim lekara je proverio kako srce radi, kako zalisci funkcionišu. Bili su veoma zadovoljni inicijalnim rezultatom.

- Dete se tokom vikenda oporavilo, danas je dečak bez respiratora, svestan, komunikativan, raspoložen i može se reći da je rezultat operacije optimalan ili najbolji mogući - s osmehom nam govori prof. Vukomanović ističući da je zadovoljstvo tim veće ukoliko se uzme u obzir da je u pitanju bila apsolutna životna ugroženost deteta, gde je svako odlaganje operacije povećavalo rizik za komplikacije pa i smrtni ishod.

- Cela procedura je izvedena uspešno zahvaljujući predanom timu lekara: ispred kardiološkog tima profesor dr Vladislav Vukomanović, asistentkinja Staša Krasić i dr Saša Popović, kardiohirurzi dr Ivan Dizdarević, prof. dr Mila Stajević i dr Nemanja Đorđević, kao i ostali članovi tima perfuzeri, anesteziolozi, anestetičarke, radiolozi.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)