Kim Džong-un i Vladimir Putin, Foto: EPA YONHAP SOUTH KOREA OUT, Pavel Bednyakov Sputnik Kremlin Pool Photo via AP

biće pakleno

Veruje se da se Kimove trupe približavaju mestu koje je promenilo tok rata: Ukrajinci imaju zeleno svetlo od SAD!

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i državni sekretar Entoni Blinken sastaće se sa južnokorejskim kolegama kasnije ove sedmice u Vašingtonu

Objavljeno: 28.10.2024. 19:32h

Severna Koreja je poslala oko 10.000 vojnika u Rusiju da se obučavaju i bore u Ukrajini u narednih nekoliko sedmica, a za upotrebu američkog oružja protiv njih neće biti ograničenja, saopštio je Pentagon.

Portparol Pentagona Sabrina Sing rekla je da su se pojedine severnokorejske trupe već približile Ukrajini i da se veruje da se kreću ka pograničnom ruskom region Kursk, gde se Rusija bori da odbije ukrajinski upad, preneo je AP.

Sing je navela da neće biti ograničenja za upotrebu američkog oružja protiv severnokorejskih snaga.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je danas da se pojedine severnokorejske vojne jedinice već nalaze u regionu Kursk.

Rute je rekao novinarima u Briselu da raspoređivanje severnokorejskih trupa predstavlja "značajnu eskalaciju" umešanosti Pjongjanga u sukob u Ukrajini i "opasno širenje ruskog rata".

Ratu u Ukrajini, ilustracijafoto: Dmytro Sheremeta / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i državni sekretar Entoni Blinken sastaće se sa južnokorejskim kolegama kasnije ove sedmice u Vašingtonu.

Sing je najavila da će Ostin i južnokorejski ministar odbrane Kim Jong-hjun razgovarati o razmeštanju severnokorejskih vojnika u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je na samitu NATO u oktobru da su "hiljade" severnokorejskih vojnika na putu ka Rusiji.

Zelenski je rekao da se na, osnovu obaveštajnih podataka koje je dobio, 10.000 severnokorejskih vojnika priprema da bude raspoređeno u Ukrajini na strani Rusije.

Južnokorejski mediji su ranije javili da će Severna Koreja poslati ukupno 12.000 vojnika da se bore u Ukrajini.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)