Bajden na svom biračkom mestu, Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

izbori u americi

Glasao i Džo Bajden: Nije propustio priliku da javno udari po jednom od najmoćnijih ljudi zbog petljanja u izbore!

Džo Bajden prevremeno glasao u Delaveru

Objavljeno: 28.10.2024. 19:04h

Američki predsednik Džo Bajden iskoristio je mogućnost da prevremeno glasa na predsedničkim izborima i danas je došao na izborno mesto u njegovoj matičnoj državi Delaver, gde je viđen kako čeka u redu.

Nakon što je glasao, na pitanje novinara kakav je njegov stav o tome što Ilon Mask svakog dana dodeli milion dolara nasumično odabranom biraču u jednoj od sedam neopredeljnih država, Bajden je rekao da je, prema njegovom mišljenju, to "potpuno neprikladno".

FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia
FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia
FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Na predsedničkim izborima do danas je glasalo više od 43 miliona ljudi, saopštila je Izborna laboratorija Univerziteta Floride, prenosi BBC.

Prema podacima iz 25 saveznih država, u kojima se birači registruju u skladu sa partijskom pripadnošću, to pravo je iskoristilo više demokrata, nego republikanaca, ali je ta razlika sada manja nego na prethodnim izborima.

Do danas je glasalo osam i po miliona registrovanih demokratskih birača, od čega 2,3 miliona lično, a 6,3 miliona poštom.

U isto vreme, prevremeno je glasalo oko 7,7 miliona republikanskih birača, od čega više od tri miliona lično, a četiri i po miliona poštom.

Izbori su zakazani za 5. novembar

Bonus video:

(Espreso / Fonet / Prenela: J.N.)