Slavska trpeza, Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Beta

udarac za kućni budžet

Torta 2.200, kilo sitnih kolača 1.850 dinara, a žito... Srbi šokirani uoči perioda slava, ovo je detaljan cenovnik!

Najveći izdanak je svakako piće i meso odnosno riba ukoliko je slava posna, međutim ni cene sitnih kolača i torti nisu niske ukoliko ih kupujete

Objavljeno: 28.10.2024. 16:28h

Od nedelje počeo je period slava u Srbiji, a mnoge domaćice već planiraju pripreme hrane za goste. Slava nije nimalo mali izdanak za kućni budžet jer u zavisnosti od broja gostiju zavisi i koliko će novca domaćini iskeširati za iće i piće počev od mezetluka pa sve do poslastice - sitnih kolačića ili torte.

Najveći izdanak je svakako piće i meso odnosno riba ukoliko je slava posna, međutim ni cene sitnih kolača i torti nisu niske ukoliko ih kupujete. Kurir je istraživao koliko košta kilogram kolača u poslastičarnicama ili pekarama i sudeći po dostupnim cenovnicima pekare su za nijansu jeftinije.

- Porudžbine su krenule pre nedelju dana. Cene su slične prošlogodišnjim i ne bi trebalo da rastu. Ljudi minimum poručuju po tri kilograma. Neko preferira miks kolačića, a ima i onih koji recimo uzmu tri vrste po kilogram. Zavisi ko šta voli. U suštini potrebno je poručiti ih bar dve nedelje ranije jer kako dolaze slave gužve će biti sve veće - kaže radnica jedne pekare iz centra Beograda.

Ljubitelji torti će ove sezone za jednu tortu koja teži od 2,2 do 2,5 kilograma izdvojiti čak do 4.800 dinara za ukuse nugat ili čokolada. Ima naravno i jeftinijih varijanti, a to je torta od 2,5 kilograma za oko 2.200 dinara. Treba naglasiti da ukoliko želite neku posebnu dekoraciju to će vam dodatno naplatiti i cena zavisi od zahtevnosti izrade torte. Sve u svemu za 20 gostiju domaćini moraju imati barem dve torte što košta od 4.400 do čak 9.600 dinara u skupljoj varijanti.

Što se tiče sitnih kolača u beogradskim pekarama se kilogram kreće od 1.300 dinara po vrsti. Tu spadaju obladne, bajaderice, čokoladne bombice, i slično... Međutim, cena u poslastičarnicama je za 500 dinara viša. Kilogram mrsnih kolača stoji od 1.500 do 1.850 dinara. Pola kilograma je 780 dinara.

Paprena cena žita

Mnoge poslastičarnice u ponudi imaju i slavsko žito, a kilogram košta od 900 do čak 1.000 dinara što posebno iznenađuje kupce.

foto: Zorana Jevtić

Slava ne može da prođe bez tri kilograma sitnih kolača za 20 gostiju te je samo za mrsne sitne kolače potrebno odvojiti od 4.500 do 5.550 dinara ukoliko uzimate u poslastičarnicama, dok tri kilograma u pekarama košta 3.900 dinara.

Trenutno se i na društvenim mrežama mogu videti razne objave korisnica koje se profesionalno bave pripremom i ukrašavanjem sitnih kolača kao i njihov cenovnik. Tako je, recimo, jedna Leskovčanka objavila u jednoj grupi na Fejsbuku da posni ili mrsni kolači kod nje koštaju 1.000 dinara po kilogramu.

Bonus video:

(Espreso/ Kurir/ Prenela: T.M.)