Alija Baljagić, Foto: Printscreen/ Facebook

OPSEŽNA POTRAGA

Ovako monstrum iz Bijelog Polja izbegava hapšenje: Ima jednu veliku prednost nad policijom, dosije sve otkrio!

U potragu su i dalje uključene sve raspoložive snage Uprave policije, uključujući i helikopterske jedinice, kao i specijalne snage policije i psi tragači

Objavljeno: 28.10.2024. 15:28h

Vojska i Policija Crne Gore treći dan sprovode opsežnu potragu za Alijom Balijagićem, osumnjičenim za dvostruko ubistvo.

Tako je i danas nastavljen pregled izuzetno nepristupačnog, brdovitog i šumovitog terena.

Osumnjičeni Balijagić je kriminološki profilisan,prema nezvaničnim saznanjima portala Dan, od strane nadležnih istražnih organa kao lice koje je sklono kretanju i koje dobro poznaje ne samo teren kod Tomaševa, gde je zločin izvršen, nego i celu severnu regiju Crne Gore.

To je, između ostalog, zaključeno i na osnovu njegovog ranijeg kretanja i krivičnih dela koja su i ranije izvršena a za koja je on bio osuđen i osumnjičen.

Da se radi o profilu osumnjičenog čije je ponašanje teško predvideti kazao je i juče u izjavi za medije i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević.

On je, između ostalog, naveo da se radi o osobi koja dobro poznaje teren, površinu koja je izuzetno ogromna.

- Mogli ste se uveriti da je od juče vojska na terenu, od danas u većem broju. Vidite da je teren dosta velik. Da je u pitanju pojedinac čije je ponašanje teško pretpostaviti. Na ovoliko velikom području on je mogao krenuti u svakom pravcu - naglasio je juče u izjavi Lazarević.

U toku je treći dan intenzivne potrage za Alijom Balijagićem, osumnjičenim da je ubio brata i sestru Jovana i Milenku Madžgalj.

Od trenutka kada je zločin prijavljen, policija je sve raspoložive kapacitete angažovala povodom ovog slučaja.

Pored toga angažovana je i podrška specijalnih timova Vojske Crne Gore.

Bijelo Polje, prilazi tom gradu i izlazi iz njega, kao i selo Sokolac u rejonu Tomaševa u kojem se zločin desio, pod policijskom su opsadom.

U potragu su i dalje uključene sve raspoložive snage Uprave policije, uključujući i helikopterske jedinice, kao i specijalne snage policije i psi tragači. Angažovani su i pripadnici Posebne jedinice policije i Protivterorističke jedinice policije.

Uprava policija apeluje na meštane sela da ne izlaze iz kuća i ne puštaju nepoznata lica jer je ubica još uvek na slobodi.

- On je opasan krimilanac, on kome se namerači taj je gotov. Danima je išao po našim selima, obio jednu kuću, ukrao pušku. Posle ubio dvoje poštenih i nedužnih ljudi. On ovaj teren odlično poznaje, čuo sam da je lovac, mnogo bolje on poznaje teren nego ovi policajci i vojska što ih traže. Postoji mogućnost da je prešao u susednu Bosnu ili Srbiju preko nekog divljeg prelaza, ali ipak mislim da je on ovuda negde, jer ovaj teren oko Bijelog Polja zna najbolje - rekao je za RINU meštanin Petar Bulatović.

Na terenu su sve raspoložive ekipe policije i vojske, za ubicom tragaju i helikopterske jedinice.

- Od petka ne spavamo normalno, strepimo svaki trenutak. Nikad nismo sigurni iza kog drveta se može pojaviti ubica. Nastradalo je dvoje poštenih ljudi, koji su ga primili u kuću i ugostili ga. On se vratio i kroz prozor i zaključana vrata ih ubio. Prestravljeni smo ovim zločinom. Biće nam lakše jedino kad se ubica pronađe, dodaju meštani.

Ko je Alija Balijagić

Prema kaznenoj evidenciji Balijagića, taj Bjelopoljac u proteklih četiri decenije osuđivan više puta za izvršenje raznovrsnih krivičnih dela, a sudovi u Crnoj Gori i Srbiji izricali su mu dugoročne kazne zatvora, ukupno oko 38 godina.

U maju 2016. godine Balijagić je osuđen na sedam godina zatvora, zbog optužbi da je 30. oktobra 2015. godine tri puta silovao tada sedamdesetšestogodišnju staricu, u njenoj kući u jednom bjelopoljskom selu.

Osuđivan je zbog krađa, razbojništva, nasilja, nedozvoljenog držanja oružja, napada na policajce...

Pre 21 godine uhapšen je u akciji tadašnje Specijalne antiterorističke jedinice, i to nakon višednevne potere za i tada naoružanim razbojnikom, za kojim su tragali zbog serije krađa i razbojništava u selima u pograničnom pojasu, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Balijagić je u junu 1982. godine osuđen na 30 dana zatvora, a naredne godine na godinu, pa na šest meseci robije. Već 1984. godine bjelopoljski sud izrekao mu je kaznu od dve godine i osam meseci zatvora, zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Uslovno je osuđen 1986. godine, i to tri meseca na godinu dana zatvora, a 1988. godine izrečena mu je kazna od godinu i šest meseci.

Tri godine kasnije suđeno mu je u dva suda - 8. avgusta 1991. godine izrečena mu je kazna od dve godine i tri meseca, a 7. novembra iste godine na godinu.

Godinu robije dobio je i 1992. godine, dok je 1993. godine osuđen na pet godina i šest meseci.

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju na godinu dana zatvora osuđen je 21. februara 2003. godine, a 1. jula iste godine Okružni sud u Užicu osudio ga je na sedam godina i 10 meseci zatvora.

U novembru iste godine izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dve godine, u tri predmeta u koja je bio optužen.

Zbog teških krađa 21. marta 2008. godine Balijagiću je izrečena kazna od dve godine zatvora, a 26. septembra iste godine na još tri meseca.

Osuđivan je i za nedozvoljeno držanje oružja.

(Espreso/ Kurir/ Dan/ Prenela: T.M.)