Molitva / ilustracija, Foto: Wikipedia

dan Svetog mučenika Longina

Sutra svaki vernik treba da ode u crkvu, a pri povratku obavezno mora da učini ovo! Slavimo Svetog mučenika Longina

Bio je, starešina vojnika, odnosno straže koja je čuvala Hristov grob

Objavljeno: 28.10.2024. 16:21h

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja dan Svetog mučenika Longina Sotnika, koji je u crkvenom kalendaru upisan kao crnim slovom, ali je jedan važan običaj vezan za ovaj dan.

Sveti mučenik Longin, je bio prvi oficir koji je, posle Hristovog stradanja, skinuo vojnu uniformu i udaljio se od sveta radi Hrista. Bio je kapetan, starešina vojnika koji su prisustvali raspeću Isusa Hrista na Golgoti, o čemu svedoče jevanđelisti Matej, Marko i Luka.

Bio je, starešina vojnika, odnosno straže koja je čuvala Hristov grob. Kad su jevrejske starešine saznale za Hristovo vaskrsenje, potplaćivali su vojnike da pronose lažnu vest - da Hristos nije vaskrsao nego da su ga ukrali njegovi učenici. Pokušali su da potplate i Longina, ali on na to nije pristao.

Posle mnogo vremena od Longinove smrti, kako je zapisao njegov životopisac, u Kapadokiji je oslepela jedna udovica. Pošto joj lekari nisu mogli da pomognu, pošla je sa sinom u Jerusalim da se pokloni svetinjama. Tek što su stigli, njen sin se iznenada razboleo i umro.

U toj velikoj žalosti javio joj se Sv. Longin i utešio ju je obećanjem da će joj povratiti vid i pokazati joj sina u nebeskoj slavi. Svetitelj ju je uputio iza gradskih zidina, na smetlište, da tamo otkopa njegovu glavu. Čeprkajući po smetlištu, udovica je u jednom trenutku dotakla glavu svetog mučenika i odmah progledala. Ispunjena radošću, uzela je svetiteljevu glavu, oprala je, okadila i stavila u svoj stan kao najveću dragocenost.

Svi vernici bi danas trebalo da odu u crkvu, da se pomole i upalite sveću za zdravlje svih ljudi, a na putu ka kući, valjalo bi pomoći prvoj osobi koju sretnu. Predanje kaže da će u tom slučaju ovaj svetitelj zauzvrat ispuniti molitve i podariti zdravlje i blagostanje.

Bonus video:

(Espreso/Kurir.rs/M.L.)