Zamena guma, Foto: RINA

informišite se

Evo da li ste u prekršaju ako ne zamenite gume 1. novembra, a temperature su visoke

Povoljne vremenske prilike vozači mogu da iskoriste i pripreme svoja vozila za vožnju u zimskim uslovima

Objavljeno: 28.10.2024. 13:20h > 14:16h

Iako su zimske gume, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja obavezne od 1. novembra, vozači koji ih nisu stavili ne bi bili formalno u prekršaju ukoliko su temperature visoke.

Dva su uslova kada su zimske gume obavezne – prvi, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja od 1. novembra do 1. aprila i drugi da je napolju sneg, led i poledica.

Drugim rečima, kada se očekuju relativno povoljni vremenski uslovi i temperature blizu 20 stepeni, kako je bilo i prošle godine u ovo vreme, vozači koji tu obavezu nisu ispunili ne bi bili u prekršaju.

Povoljne vremenske prilike vozači mogu da iskoriste i pripreme svoja vozila za vožnju u zimskim uslovima.

foto: RINA

Preporuka Ministarstva unutrašnjih poslova je da vozači koji nisu zamenili letnje gume zimskim to urade u što kraćem roku, s obzirom da letnje gume na temperaturama nižim od 7 stepeni postaju tvrđe i gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje, što utiče na dužinu zaustavnog puta, čime se dovodi do ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju.

foto: RINA

Zimska oprema motornih vozila podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.), čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm, na svim točkovima putničkih vozila i teretnih vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone;

2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije (prijanjanja) na najmanje dva pogonska točka (na putu van naselja);

3) za kamione i autobuse obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Propisane kazne za vozače koji nemaju zimske gume kreću se od 5.000 dinara, ili od 10.000 do 20.000 dinara za vozače, ili do 800.000 za pravna lica.

Zimski pneumatici su preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

(Espreso/N1)