Biljno ulje, Foto: Espreso.co.rs

DOKLE?

Ulje sve skuplje, flaša dostigla cenu od 200 dinara!

Ovo je period kada uljare formiraju nove cenovnike zejtina na osnovu vrednosti sirovine u aktuelnoj sezoni

Objavljeno: 28.10.2024. 12:41h

Biljna ulja su sve skuplja na svetskim berzama. Seme suncokreta beleži rekordne iznose u Evropskoj uniji, a ovakva situacija pogoduje i proizvođačima palminog ulja koje je takođe poskupelo na 1.014 dolara po toni za isporuke u januaru 2025. godine.

Očigledno je da je dalji rast cena biljnih ulja neminovan. Suncokret zlata vredi ove jeseni u EU. Ova uljarica obara rekorde u ceni – vlažno zrno zahteva sušenje, što je još jedan trošak više i cene zbog toga rastu, a trenutne su oko 600 evra po toni, konstatuje domaći specijalizovani portal „Agroinfonet” na osnovu poslednjih dešavanja na svetskom tržištu uljarica.

foto: inaquim / Alamy / Profimedia

Kako je objavljeno u februaru ove godine, suncokretovo ulje bilo je u Srbiji jedna od retkih namirnica koja je od 2023. pojeftinila, i to u proseku za 40 dinara po litru.

Prema podacima iz „Potrošačke korpe” koju objavljuje Ministarstvo trgovine, litar zejtina istog meseca prošle godine koštao je u proseku 217,58 dinara, dok se početkom ove godine prodavao u rasponu cena između 160 i 175 dinara.

Međutim, izvesni rast cena u odnosu na ovaj period već se primećuje. Tako se u nekim od najvećih trgovinskih lanaca cena flaša ulja pojedinih poznatih proizvođača opet približila iznosu od 200 dinara (160 do 193 dinara). Na sniženju se može naći i za oko 145 dinara, uglavnom onih koji se plasiraju pod robnom markom trgovaca. Suša je uzela danak i na poljima suncokreta, koji su inače ratarska kultura među najotpornijim na vreline. U poređenju sa prošlom godinom, očekuje se da će suncokreta biti manje za 7,1 odsto (ali 3,7 odsto više u odnosu na desetogodišnji prosek). Stručnjaci su međutim skeptični i očekuju da će prinosi biti manji od ovih prognoza, a da li će taj pad proizvodnje dovesti i do poskupljenja zejtina u maloprodaji još nije poznato. Uljare obično nerado pričaju o ovoj temi sve do dostavljanja novih cenovnika u radnje.

foto: Espreso.co.rs

Kako je svojevremeno za naš list objasnio sagovornik dobro upućen u prilike na ovom tržištu, pre mnogo godina znalo se da proizvođači proizvode suncokret za uljare i one su praktično formirale cenu.

U poslednjih nekoliko godina na našem tržištu podjednako posluju izvoznici i uljare. Oni se sada takmiče ko će doći do robe i „pobeđuje” onaj ko više plati. Kako je istakao, naša zemlja proizvodi relativno malo suncokreta, oko 700.000 tona, a tržište suncokreta praktično radi samo mesec i po dana. Na preseku godine u oktobru uljare formiraju cene na osnovu cene nabavke sirovine, koja čini oko 80 odsto udela u ukupnim troškovima.

Bonus video:

(Espreso/Politika)