Čekaonica / ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

virus

Čak 3 virusa haraju Srbijom, a na udaru su deca ovog uzrasta: Domovi zdravlja puni mališana

Najčešće prijavljeni simptomi su povraćanje, tečna stolica, a povremeno i temperatura

Objavljeno: 28.10.2024. 08:43h > 08:54h

U domovima zdravlja u Beogradu povećan je broj pregleda dece koja prijavljuju stomačne infekcije, kao i virusna oboljenja adeno, rota i enterovirusa, izjavila je pedijatar DZ Savski venac Marija Golubović za Tanjug.

''Sa dolaskom jeseni i vraćanjem dece u škole i vrtiće povećava se i broj pregleda u pedijatrijskim ambulantama. U poslednja dva vikenda imamo povećanje pregleda za oko 30 odsto u odnosu na radnu nedelju'', rekla je Golubović.

Ona je navela da jedan lekar pregleda 40 do 50 dece u jednom danu, što znači da u tom domu zdravlja bude pregledano i više od 300 dece u jednom danu.

''Podjednako su zahvaćena deca i predškolskog i školskog uzrasta. Od tog broja oko 50 posto pregleda su virusne infekcije. Najčešće su to virusi adeno, rota ili enterovirusi'', rekla je Golubović.

Čekaonicafoto: Dado Đilas

Koji su simptomi stomačnih virusa

Najčešće prijavljeni simptomi su povraćanje, tečna stolica, a povremeno i temperatura.

''Enterovirus je virus koji izaziva bolest šake, stopala i usta, koja je kod nas poznata kao BRNU virus. Bolest se prenosi preko sekreta, pljuvačke,prljavih ruku. Uzrast koji najčešće zahvata su deca od 2 do 3 godine. Posle tri do pet dana inkubacije dolazi do simptoma povišene temperature, glavobolje, bola u grlu, odbijanje obroka i tečne stolice'', rekla je Golubović.

Ona je dodala da se drugog ili trećeg dana bolesti pojavi osip u obliku plikova na šakama, stopalima i u usnoj duplji.

"Bolest traje oko 10 dana do potpunog oporavka. Terapija je simptomatska i prolazi bez komplikacija'', navodi Golubović.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/M.L.)