Supermarket, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Tamara Trajković, EPA JOSE COELHO

alarmantno

Panika u prodavnicama u Srbiji: Povučeno na desetine proizvoda iz rafova, a iza svega stoji ovo

U poslednjih mesec dana i više, tržište Srbije suočilo se s alarmantnim porastom povučenih proizvoda

Objavljeno: 27.10.2024. 17:35h

Tržište Srbije suočilo se s povlačenjem na desetine proizvoda u proteklom periodu, među kojima su se našli razni prehrambeni i neprehrambeni artikli zbog nebezbednosti.

U poslednjih mesec dana i više, tržište Srbije suočilo se s alarmantnim porastom povučenih proizvoda. Prema istraživanju koje je objavio Forbes Srbija pre mesec dana, do tada je više od 80 artikala povučeno iz prodaje zbog ozbiljnih bezbednosnih problema, uključujući prehrambene i neprehrambene proizvode. Ova situacija je izazvala zabrinutost među potrošačima, koji se pitaju kako nebezbedni proizvodi dospevaju na police prodavnica i koje su posledice za njihove zdravlje i bezbednost.

Uzroci povlačenja proizvoda

Razlozi za povlačenje proizvoda su različiti, ali se često odnose na visok nivo kontaminacije, prisustvo neodgovarajućih sastojaka ili potencijalne alergene. U nekim slučajevima, proizvodi su sadržavali sastojke koji nisu bili navedeni na pakovanju, što predstavlja ozbiljan rizik za alergične potrošače. Takođe, nepravilnosti u proizvodnji i distribuciji doprinose ovom problemu, ističu stručnjaci.

Potrošačka korpafoto: Espreso.co.rs

Prema izveštaju Forbes Srbija, nedostatak adekvatnog nadzora nad tržištem omogućava da nebezbedni proizvodi završe u maloprodaji. Ova situacija se dodatno pogoršava nedovoljnom transparentnošću u lancu snabdevanja, što otežava potrošačima da prepoznaju opasne proizvode.

Primeri povlačenih proizvoda

U okviru povučenih proizvoda nalaze se razni brendovi i kategorije, što ukazuje na sveobuhvatan problem u industriji. Dok se neki od povučenih artikala odnose na prehrambene proizvode, poput hrane za decu ili zamrznutih namirnica, drugi obuhvataju proizvode iz sektora lične higijene i hemijskih sredstava za čišćenje.

Reakcije potrošača i stručnjaka

Potrošači su izrazili zabrinutost zbog ovih događaja, tražeći preduzimane strožijih mera za zaštitu zdravlja građana. Stručnjaci naglašavaju da je potrebno poboljšati sistem kontrole kvaliteta proizvoda i osigurati da svi artikli koji se prodaju na tržištu prođu rigorozne provere bezbednosti. Takođe, preporučuje se da potrošači budu oprezni i informisani, pre nego što kupe proizvode, kako bi zaštitili sebe i svoju porodicu.

Bonus video:

(Espreso/Srbija Danas/Nenad Đukić/Preneo D.M.)