Foto: Ana Paunković

obratite pažnju

Usijali se telefoni Hitne pomoći, celo jutro zovu zbog ovoga! Doktorka izdala upozorenje na ove simptome!

Protekle noći su dežurale 22 ekipe Hitne pomoći

Objavljeno: 27.10.2024. 12:02h > 12:04h

Noćas, u 3 sata, kazaljke smo na satu pomerili jedan sat unazad na 2 sata, što znači da smo vreme vratili na standardno srednjoevropsko i da smo završili razdoblje letnjeg računanja vremena. Prethodnih godina, Hitna pomoć standardno je tokom noći kada se pomeraju kazaljke imala više posla, a noćas ekipe su intervenisale 134 puta.

Alkoholisani pacijenti voženi na VMA

Protekle noći su dežurale 22 ekipe Hitne pomoći koje su intervenisale ukupno 134 puta, od toga 28 intervencija je obavljeno na javnim mestima.

Bilo je više slučajeva intoksikacije alkoholom i svi alkoholisani pacijenti su voženi na odeljenje toksikologije VMA na dalje lečenje.

Hitna pomoć, ilustracijafoto: Sonja Spasić

Za pomoć su se javljali u velikom proju hronični bolesnici, najviše hipertenzičari i astmatičari i pacijenti sa bolovima u grudima, navode u Hitnoj pomoći.

Nakon pomeranja sata i prelaska na zimsko račuanje vremena, prema podacima iz Hitne pomoći, do oko 10 sati bilo je 22 poziva.

Kada je počelo pomeranje kazaljki i zašto nije ukinuto?

Pomeranje kazaljki je trebalo odavno da ode u istoriju, međutim to se nije dogodilo jer od kako je u Srbiji donet zakon usklađen sa EU, predlog Evropske komisije iz 2021. godine o ukidanju sezonskog pomeranja sata nije usvojen među članicama zbog zabrinutosti da bi došlo do različitih vremenskih zona u Evropi.

Satfoto: Dmitry Andreev / Alamy / Alamy / Profimedia

Pomeranje sata utiče na zdravlje

Inicijativa da se ukine sezonsko pomeranje sata pokrenuta je nakon mnogih svetskih istraživanja koja su utvrdila da prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena i obratno donosi mnoge zdravstvene probleme ljudima koji se tada žale na:

umor

stres

pospanost

depresiju

Depresijafoto: Profimedia

pojačan apetit

Prilagođavanje prelasku na zimsko računanje vremena

Organizmu je, na sreću, potrebno samo nekoliko dana da se navikne, ali kod ljudi sa hroničnim oboljenjima takvo stanje može da potraje i do dve nedelje.

-Neophodno je otići ranije na spavanje da bi imali optimalni deo sna. Moramo dati šansu organizmu ako je navikao da spava sedam ili osam sati, bez obzira koje je vreme buđenja, mora da se prilagodi vreme odlaska u krevet tako da se zadrži period sna koji je potreban. Ako se tu napravi disbalans i čekamo uobičajeno vreme za spavanje, bez obzira što je sat promenjen, otežaćemo period adaptacije – izjavila je za “Blic” specijalista socijalne medicine dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, kada se dogodi prelazak iz zimskog u letnje računanje vremena neminovno je da se drugačiji probudimo jer svako takvo pomeranje je izbacivanje iz ravnoteže, iz uobičajenog ritma na koji je naš organizam navikao“.

- Imamo hormone sna i oni nas pripremaju za odmor i rad u toku dana. Zato je potrebno određeno vreme adaptacije na ovu promenu. Kada je u pitanju mlađa osoba ona će se brže adaptirati, ali promenu ove vrste svi osete, i mlađi i stariji. Neko samo prve sedmice, a neko i dve do tri nedelje kasnije – kaže dr Nada Kosić Bibić.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Biljana Vučković/Prenela: N.J)