Gruzija, Foto: Davit Kachkachishvili / AFP / Profimedia

izbori

Gruzijski san će dobiti oko 90 mandata: Ubedljiva pobeda vladajuće stranke u Gruziji

Pristalice ove gruzijske partije i rukovodstvo stranke slave vest o pobedi na parlamentarnim izborima

Objavljeno: 26.10.2024. 23:39h

Posle objavljivanja preliminarnih rezultata, situacija u Tbilisiju je mirna, nema gomile demonstranata u blizini gruzijskog parlamenta i predsedničke palate, javlja dopisnik RIA Novosti.

Gruzijski san saopštio je da će dobiti oko 90 mandata u parlamentu od 150 mesta.

Generalni sekretar stranke Kaha Kaladze najavio je pobedu stranke na parlamentarnim izborima, rekavši da će njihov tim učiniti sve da zaštiti nacionalne interese zemlje.

"Čestitam vama i celoj Gruziji na ovoj važnoj pobedi", rekao je Kaladze na brifingu za novinare.

Ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta u Gruziji, gde su održani parlamentarni izbori, provladini i opozicioni mediji objavili su oprečne rezultate o tome ko je dobio većinu pozivajući se na dve različite ankete o izlaznosti.

Vladajuća partija Gruzijski san dobila je oko 56,1 odsto glasova na parlamentarnim izborima i imaće parlamentarnu većinu, što će joj dati priliku da formira vladu, pokazala je izlazna anketa koju je objavila provladina televizijska kuća Imedi.

Gruzijafoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pristalice ove gruzijske partije i rukovodstvo stranke slave vest o pobedi na parlamentarnim izborima.

Kako prenosi Imedi, pristalice Gruzijskog sna prve nezvanične rezultate dočekale su pred sedištem stranke u Tbilisiju, a ubrzo su se na bini pojavili i najviši funkcioneri stranke, uključujući premijera Iraklija Kobahidzea i osnivača i počasnog predsednika Gruzijskog sna Bidzina Ivanišvilija.

"Želeo bih da se zahvalim okupljenima i celoj Gruziji, našim biračima, koji nas pošteno i verno prate na četvrtim izborima. Retkost je da ista stranka postigne takav uspeh u ovako teškoj situaciji. Uveravam vas, u naredne četiri godine naša zemlja će postići veliki uspeh", rekao je Ivanišvili okupljenima, a vest o postignutim rezultatima na izborima proslavljena je i vatrometom.

Pre objavljivanja prvih rezultata gruzijskih parlamentarnih izbora, mađarski premijer Viktor Orban čestitao je vladajućoj partiji Gruzijski san "zapanjujuću" pobedu.

Espreso/Kurir.rs/RIA Novosti/M.L.