Sveta Petka, Foto: Wikipedia/public domain

veliki praznik

Da li se posti na Svetu Petku? Vernici jedno strogo pravilo moraju da znaju

Sveta Petka je izuzetno poštovana svetiteljka, koju Srpska pravoslavna crkva slavi na dan 27. oktobra

Objavljeno: 26.10.2024. 14:28h

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju, 27. oktobra, obeležiće važan praznik, Svetu Petku, zaštitnicu žena. Mnogi veruju da molitve Svetoj Petki donose mir i dobro zdravlje, a neka verovanja i danas su čvrsto utkana u narodu.

Sveta Petka je izuzetno poštovana svetiteljka, koju Srpska pravoslavna crkva slavi na dan 27. oktobra. Mnogi se pitaju da li na dan kada vernici obeležavaju praznik Prepodobne mati Paraskeve treba postiti.

Crkveni kalendar ua ovu godinu propisuje da se na ovaj dan mrsi, jer pada u nedelju, ali u nekim delovima Srbije se uvrežio običaj da samo žene poste i to šest dana uoči Svete Petke.

Ljudi pale svećefoto: Tamara Trajković

Zatim, sedmi dan, na praznik velike svetiteljke, i one mrse.

Postoje porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za verske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave. Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božićnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza mora da bude posna.

Žena celiva ikonufoto: Tamara Trajković

Prema verovanju, na ovaj dan žene ne mese hleb, ali pripremaju ručak na uobičajen način. Noć uoči praznika se čitava porodica moli za pomoć svetiteljki, a na praznik žene ne peru veš i ne bave se ručnim radovima.

Bonus video:

(Espreso/BlicŽena/Marija Brčić/Prenela: N.J)