Katarina Marjanović, Foto: Printscreen/Instagram/katarina__marjanovic

čujte ovo

Katarina je otkrila koja je najduža hrvatska reč: Ljudi lome jezik da je izgovore, Srbima će se želudac okrenuti

Prava šampionka kada su radi o dužini reči u hrvatskom jeziku pitanju ima 30 slova

Objavljeno: 26.10.2024. 13:33h

Najduža reč u srpskom jeziku, koja se sastoji od 29 slova, je "antisamoupravnosocijalistički" i tokom izgovaranja, sigurno vam nikada nije palo na um da je upravo ona najduža. Sa druge strane, kod "komšija" je takođe došlo do potrage za najdužom reči, a pobednička iznosi čak 30 slova.

Prava šampionka kada su radi o dužini reči u hrvatskom jeziku pitanju ima 30 slova i sigurno ćete da "polomite" jezik dok je izgovorite. Kako otkriva magistrica edukacije hrvatskog jezika i književnosti Katarina Marjanović na svom Instagram profilu, najduža reč u hrvatskom jeziku je "prijestolonasljednikovičičinima".

Od osnove duža za šest slova

Ova reč se može definisati kao supruga prijestolonasljednika, a njen osnovni oblik, "prijestolonasljednikovica", ima 24 slova.

Marjanovićeva je detaljno objasnila kako se do najduže reči dolazi kroz razne oblike.

"Nominativ je osnovni oblik. Dakle, prijestolonasljednikovica. Onda je napravljena umanjenica =prijestolonasljednikovičica. Onda je napravljen od toga posvojni oblik u muškome rodu = prijestolonasljednikovičičin. Onda je to stavljeno u lokativ/dativ = prijestolonasljednikovičičinim i onda je dodan navezak a = prijestolonasljednikovičičinima.", objasnila je.

Ova informacija izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, a mnogi su istakli da im ova reč nije bila poznata pre ovog videa. Vezano s tim, Marjanovićeva je napomenula da reč nije u svakodnevnoj upotrebi, zbog čega je malo poznata široj javnosti. Izgleda da stara dobra "otorinolaringologija" deluje kao hladna voda spram primera koji je Katarina dala.

I Srbi imaju reč za Ginisa koja se teško izgovara

Kuriozitet je da ista reč, samo na ekavici, se takođe nalazi u vrhu najdužih srpskih reči. Ipak, šampion je "antisamoupravnosocijalistički", koju teško da može iko iz prve da izgovori bez makar jedne greške.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Stevica Rajčetič/Slobodna Dalmacija/MOZAIK SD/Prenela: N.J)