Peciva, Foto: Jelajelena Petrovic
kulinarski trik
Pecivo će vam biti sveže i mekano samo ako u brašno stavite ova 2 sastojka: Tajnu caku domaćice ne znaju
Da vam se to ne bi dogodilo, primenite trik profesionalnih pekara
Objavljeno: 26.10.2024. 12:21h
> 12:50h
Miloš Dojčinović
Kiflice, perece, štapići i druge vrste testa sa kvascem često se stvrdnu posle jednog dana, posebno ako ih ostavite nepokrivene kad ih izvadite iz rerne.
Da vam se to ne bi dogodilo, primenite trik profesionalnih pekara.
Pre nego što počnu da mese testo, pekari u brašno dodaju malo kukuruznog skroba, odnosno gustina i malo običnog griza, onog koji se koristi u dečjoj ishrani.
Na kilogram brašna ide puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza.
Skrob pomaže testu da bude la
kše i prozračnije, a samim tim i mekše.
S druge strane, kad se mala količina griza pomeša sa običnim pšeničnim brašnom, oslobađa testo od viška vlage.
Bonus video:
(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)