Medena pita, Foto: PRINTSCREEN/YT/TANYA SHPILKO

da prste poližeš!

Starinska poslastica koja osvaja na prvi zalogaj: Proveren recept za medenu pitu nema konkurenciju

Medena pita je pravi delikates!

Objavljeno: 26.10.2024. 09:36h

Medena pita po proverenom receptu je savršena za proslave i jednostavno se priprema

Sastojci:

Za kore:

50 g masti

3 kasike meda

90 g šećera

5 kašika mleka

1,5 kašičica sode bikarbone

2 jajeta

500 g mekog brašna

Za fil:

0,5 l mleka

150 g šećera

1 vanilin šećer

6 kašika pšeničnog griza

1 limun

300 g margarina

Za glazuru:

250 g čokolade

100 g margarina

Recept za medenu pitu:

Parče medene pitefoto: PRINTSCREEN/YT/TANYA SHPILKO

Za ovaj kolač umutite mast, šećer, med, jaja, mleko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno pa umesite testo i podelite ga tri dela. Tanko razvucite svaki deo i pecite u rerni na 200 stepeni dok kore ne porumene. Potom napravite fil tako što ćete da pomešate griz i malo mleka. Preostalo mleko i šećer ostavite da provri. Kada skuvate griz, ostavite da se prohladi pa sipajte u njega margarin i sok limuna.

Fil podelite na dva dela. Ređajte kore i filujte ih, završite trećom korom. Ostavite u frižideru preko noći pa sutradan otopite čokoladu sa margarinom na pari i prelijte glazuru preko kolača. Servirajte i uživajte. Možda žete želeti da napravite i kolač sa džemom i beze slojem.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa Mondo/Preneo D.M.)