da prste poližeš!
Starinska poslastica koja osvaja na prvi zalogaj: Proveren recept za medenu pitu nema konkurenciju
Medena pita je pravi delikates!
Medena pita po proverenom receptu je savršena za proslave i jednostavno se priprema
Sastojci:
Za kore:
50 g masti
3 kasike meda
90 g šećera
5 kašika mleka
1,5 kašičica sode bikarbone
2 jajeta
500 g mekog brašna
Za fil:
0,5 l mleka
150 g šećera
1 vanilin šećer
6 kašika pšeničnog griza
1 limun
300 g margarina
Za glazuru:
250 g čokolade
100 g margarina
Recept za medenu pitu:
Za ovaj kolač umutite mast, šećer, med, jaja, mleko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno pa umesite testo i podelite ga tri dela. Tanko razvucite svaki deo i pecite u rerni na 200 stepeni dok kore ne porumene. Potom napravite fil tako što ćete da pomešate griz i malo mleka. Preostalo mleko i šećer ostavite da provri. Kada skuvate griz, ostavite da se prohladi pa sipajte u njega margarin i sok limuna.
Fil podelite na dva dela. Ređajte kore i filujte ih, završite trećom korom. Ostavite u frižideru preko noći pa sutradan otopite čokoladu sa margarinom na pari i prelijte glazuru preko kolača. Servirajte i uživajte. Možda žete želeti da napravite i kolač sa džemom i beze slojem.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa Mondo/Preneo D.M.)