Obradović i Sferopulos, Foto: Starsport©

haos

"Nikada ne pričam o sudijama, ali Zvezda..."

Nije želeo da prećuti

Objavljeno: 26.10.2024. 08:31h > 08:34h

Legendarni košarkaš Žarko Paspalj govorio je o novoj sezoni Evrolige i beogradskim rivalima, Partizanu i Crvenoj zvezdi.

Tim Željka Obradovića trenutno ima skor od 3 poraza i dve pobede, dok crveno-beli imaju pobedu više.

Paspalju se dopada stvaranje "novog Partizana".

- Ovo je ispravljanje grešaka i vizije, meni se to tako čini. Odluka da se promeni gro tima je meni vrlo logičan, posebno u uslovima iz kojih je Partizan izašao, govorim za prošlu godinu. Neću da kažem ništa novo, mada jeste svakako novo, ali jedna velika želja da Partizan nastavi da radi dobre stvari. Svi smo se verovatno po prvi put susreli sa situacijom promene celog tima. Kad to radiš celo leto i kad skupiš tim u septembru ili ne znam kojeg datuma, svakako da ti treba i neko vreme da se ti momci upoznaju. Pre svega što gro tih momaka nije igralo na nivou Evrolige. Znači, njihovo iskustvo je vrlo limitirano kad pričamo o kvalitetu Evrolige. Meni se to sviđa, izgleda mi dobro. Svakako, ja sam uvek bio zagovornik neke brze košarke, da se trči gore-dole. Ne baš kao Pariz, onako kao muve bez glave, ali i to donosi neke rezultate. Sa nekim iskustvom koji taj tim poseduje kroz par igrača i definitivno sa kvalitetom koji imaju, ali i onim što je najvažnije, sa Željkom, koji je tu kapetan te lađe, meni se ovo sviđa. Krenuli su neke pristojne utakmice, pristojni rezultati i taj tim zavisi od vremena koliko će provesti zajedno. Tako da, računam da će svaka sledeća utakmica biti malo bolja i malo bolja. Ovo za sad izgleda, čini mi se, mnogo bolje u odnosu na onu prošlogodišnju košarku, koja je bila, onako, malo problematična - rekao je Paspalj u intervjuu za "Sportal".

Žarko Paspaljfoto: Starsport©

- Jako su teške utakmice kad igraš duplo okolo Evrolige, a onda jedan dan ili jedan i po dan posle toga putuješ, recimo u ovom slučaju, u Zadar. Željko mora da vodi računa o svežini igrača, kako će da ih uputi za sledeću utakmicu. Partizanov je prioritet bilo osvajanje ABA lige i igranje Evrolige. Za to treba biti znalac da nađeš optimalno vreme oporavka i da imaš sreće da se igrači ne povređuju, a to nije baš tako lako. U svemu tome treba da nađeš i vremena za neki trening, pa Željko je u svemu tome, svakako, više nego iskusan u svom poslu. Nije malo, nije malo... Već sutra niko neće da priča o Zadru i šta je bilo u prošloj nedelji. Nije lako, ali je interesantno, zanimljivo. Na kraju, navijači Partizana, kao i navijači Zvezde, očekuju samo jednu stvar – da se mečevi dobiju. Dobro je geslo “dobro je učestvovati, nije važno pobediti”, samo nisam baš siguran da to pije vodu u sportu, ali lepo je čuti.

Smatra da je Crvena zvezda oštećena u meču protiv Barselone gde je poražena u samoj završnici.

- Nikad nisam pričao o sudijama, posebno o sudijama Evrolige, ali primećujem da su mi neke stvari nejasne. Mislim da su dobro oštećeni protiv Barselone. Pa sad, zamisli da je bilo 4-0 – vau, to se Zvezdi nikad nije desilo! Lepo je, tvoj tim, tvoj grad… Ti momci i ovi momci žive u istom gradu, njih gleda svake nedelje 15.000 ljudi. Malo li je za jedan grad? To su lepe stvari. Lepa je stvar kad odeš bilo gde po Evropi, pa čuješ od ljudi “Vau, Partizan, nešto što treba se vidi”. To se pročulo. To su lepe stvari i za grad, i za državu, i za sve, tako da bih rekao da treba svi da budemo preponosni i srećni. Sve ostale detalje koji postoje tu i koji treba da se rešavaju, rešavaju se na neki drugi način. Košarka, košarka, košarka, kako bi trebalo.

(Espreso sport/Sportal)