Sveta Petka, Foto: Wikipedia/public domain

vernici

Sutra je Sveta Petka, veruje se da sve žene danas jednu stvar moraju da urade! Ovo je jedino strogo zabranjeno!

U selima oko Zaječara postoji još jedan običaj vezan za slavski kolač - on se lomi i deli stoci za zdravlje.

Objavljeno: 26.10.2024. 08:09h

Pravoslavni vernici u nedelju obeležavaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatoj kao Sveta Petka.

Ovo je u Srba veliki praznik jer se veruje da je Sveta Petka velika svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima, te joj se na taj dan upućuju molitve za spas od nedaća i problema.

Takođe, smatra se da je ovo ženski praznik, pa je karakteristično da se svetiteljki obraćaju žene svih vera i nacija. Neretko u Srbiji majke i ćerke, sestre ili prijateljice zajedno na ovaj dan odlaze u neku crkvu ili manastir posvećen Svetoj Petki. Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori lekovite vode koju ljudi uzimaju verujući da će im zalečiti rane i zaštititi ih od bolesti.

U narodu se veruje da taj dan žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji kućni posao kako ne bi na sebe navukli gnev svetiteljke.

U ponekim krajevima običaj je da devojke pojedu parče slavskog kolača i sačuvaju mrvice kako bi u toku noći mogle da vide svoju sudbinu, odnosno budućeg muža. A u selima oko Zaječara postoji još jedan običaj vezan za slavski kolač - on se lomi i deli stoci za zdravlje.

Ima još običaja vezanih za ovaj praznik - mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njemu cele godine vladali sloga i mir. Devojčice treba da obuku nove haljinice kako bi ih pratila sreća u narednoj godini.

Veruje se i da ko jednom pozove Svetu Petku u zaštitu, da će se ona opet javiti u njegovom domu, čak i nepozvana, i to uglavnom pred velike nedaće. Najčešće se vernicima javlja kroz snove.

Čovek celiva ikonufoto: Tamara Trajković

Ovo je molitva Svetoj Petki koju možete izgovoriti na ovaj dan, zamolivši je za zdravlje i sreću:

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.

Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova device, naša pomoćnice.

Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin.

Bonus video:

(Espreso/Žena Blic/Iris Krdžić/Preneo D.M.)