Drva, Foto: Beta Milan Timotić

u susret zimi

Beograđanku nasamarili prevaranti: Ostala bez 150 evra i peleta, evo kako varaju ljude, prodaju maglu za dobre pare

Beograđanka ostala i bez 150 evra avansa i bez peleta! Prodaju maglu umesto ogreva: Kako se zaštititi od prevare?

Objavljeno: 25.10.2024. 19:28h

"Beograđanku prevarili pri kupovini drva", "Uhapšen prevarant, nudio pelet pa nestajao sa avansom"... Ovakvi naslovi preplave portale i društvene mreže godinama unazad u ovo doba godine, kako krene priprema za grejnu sezonu. U potrazi za što povoljnijim cenama, građani često postanu žrtve prevare, pa ili plate, a ostanu bez ogreva ili čak i ne dobiju ništa jer prodavac "nestane" i preko noći isključi telefone.

Kako smo čuli od meštana iz kolubarskog okruga, tu se čak i ne krije kojim se trikovima služe prodavci drva kako bi, recimo, 8 kubika prodali po ceni od 10. Ukrštaju ih prilikom slaganja na kamion, pa između ostane dosta šupljina. Kada pogledata sa strane, vi vidite punu prikolicu, tako platite, a dok otkrijete prilikom sečenja, prodavac je već daleko i ništa ne možete, objasnio nam je jedan od njih.

Kad su u pitanju "razrađene šeme", upravo jednom takvom pokradena je i Beograđanka koja je za MONDO ispričala kako je pre dve godine ostala i bez avansa i bez peleta koji je kupila.

"Našla sam oglas, kako je tada pisalo, za pelet sa stovarišta u Novom Sadu. Pozvala, dogovorila se i platila avans – tada je delovalo sve kao i prethodnih godina, kada sam uzimala na drugim mestima. Čovek koji se predstavio kao prodavac je nekako uspeo da me na brzinu izmanipuliše, tako da sam mu pored avansa platila i preko, a da nisam dobila nikakvu potvrdu već uveravanje da mi sa peletom stiže i faktura. Dva dana pre dogovorene isporuke, počeo je da navaljuje da mu uplatim još novca, kako bi on častio momke koji prevoze da mi ranije isporuče sve. Kako nisam pristajala, on je bivao sve navalentniji toliko da sam tražila da vrati pare jer odustajem. Tada je najpre krenuo sa pasivnom agresijom, potom pretnjama, a onda rekao da će vratiti novac i nestao", ispričala je ona za naš portal.

Nakon toga isključio je sve, do tada dostupne telefone, a kada je pokušala da sazna nešto na stovarištu, na kom je navodno radio, ispostavilo se da je sve bila prevara, a pošto je sve prijavila nadležnima, ispostavilo se da je dotični zapravo iz Kikinde i da sa pomenutim stovarištem nema nikakve veze.

"Iako godinama kupujem ogrev, ne znam kako sam naivno tada ušla u celu priču, tako da je savet, pri kupovini ili sa potvrdom o uplati ili nikako nemojte kupovati kod ovakvih prodavaca magle", dodala je.

U Mačvi, kako su prenosili mediji, ali i oštećeni kupci pisali po društvenim mrežama, ovakvi "trgovci" imaju jednu drugačiju šemu prevare. Objave oglas da kupuju drva, kada pogode posao sa seljacima, vlasnicima šuma koji ih prodaju, dođu, natovare ih i odu bez plaćanja. Ili daju kaparu uz uveravanje da će odvesti deo drva da presloži, pa u povratku doći s ostatkom novca ili iskoriste neku drugu priču, iskoriste poverenje i više se ne vrate.

"Lik nam doterao drva u selo. Naplatio 5, 5 metara, došao čovek da iseče kaže da ovde ima jedva četiri metra. Drva su dovezli po mraku, a u selu nema uličnog svetla. Istovarili i sve nešto izukrštali i otišli", ovako je pre dve godine svoje iskustvo sa ovom vrstom prevare objavila jedna korisnica na društvenim mrežama, dodavši da je čak i častila prodavca.

Kako se zaštititi?

Kad smo pozvali jedno stovarište u okolini Beograda, i kao potencijalni kupac se raspitali o načinu transporta i plaćanja, rekli su da nude opciju plaćanja avansa, kod njih lično na stovarištu, a onda ostatak novca pri isporuci. Druga opcija je plaćanje celog iznosa odjednom, a za koju god opciju da se opredele, kupci dobijaju račun.

To je ujedno i jedan od sigurnijih načina kupovine, koja onemogućava bilo kakvu prevaru, objasnili su nam.

Ukoliko se ogrev kupuje kod privatnog lica, koje nema firmu, pa samim tim ni mogućnost izdavanja računa, dobili smo savet da se dobro raspitamo kod koga kupujemo ili na istovar dođemo sa metrom u rukama kako bismo sami izvršili brzinsku proveru pred njima.

"Pobodete dva obična direka u zemlju, pre nego što drva stignu, udalljena onoliko koliko ste metara poručili. Kad adrva stignu, tražite da se tu istovare ili nikako. To je možda i najlakša, a najbrža provera", naveden je još jedan koristan savet na mrežama.

Što se tiče onih koji se greju na pelet, jednostavno je jer on stiže upakovan u džakove pa je prilikom istovara potrebno gledati da li je svaki pun i neotvoren, jer su pojedinci upravo tako varali kupce - ubacivali su piljevinu umesto briketa peleta, pa na 10 dobrih džakova, ubacivali nekoliko napunjenih piljevinom i na taj način zakidali na količini, a naplaćivali punu cenu.

Bonus video:

(Espreso/Mondo.rs/Preneo D.M.)