Poljoprivreda, Foto: Printscreen/RTS

inovativno

Srbi u Topoli osmislili ideju za proizvodnju vina: Ovakva ideja se retko viđa, ovo je način borbe protiv mraza

Mrazevi, suša, grad, visoke temperature pratili su ovogodišnju proizvodnju voća i grožđa u Topoli

Objavljeno: 25.10.2024. 19:16h

Digitalne i unapređene tehnologije sve se više primenjuju u poljoprivredi. Nova softverska rešenja za agrarni sektor budućnosti unapređuju proizvodnju i smanjuju troškove. Jedno od takvih rešenja je digitalna platforma Agro-net, koja nudi uslugu digitalnog asistenta u proizvodnji voća i vina.

Mrazevi, suša, grad, visoke temperature pratili su ovogodišnju proizvodnju voća i grožđa u Topoli. To se odrazilo i na rod, i na kvalitet. Berba grožđa počela je još u avgustu, a mraz i grad obrali su kruške i jabuke.

- Mi možemo u određenom obimu da se borimo. Što se tiče grada, leda, postavljanjem protivgradnih mreža, protivgradne mreže i štite plodove od ožegotina - navodi Verko Kačarević, dipl.ing zaštite bilja.

Kačerević savetuje veliki broj proizvođača u Topoli, gde je pod voćnjacima i vinogradima oko 4.500 hektara. Domaćini od njega dobijaju savete o sadnji, održavanju i zaštiti bilja. Klimatske promene, ocenjuje, zahtevaju veću primenu nauke i novih tehnologija u voćarstvu. To omogućava digitalni asistent, korišćenjem savremenih uređaja.

FOTO: Printscreen/RTS
FOTO: Printscreen/RTS

Petar Puača iz Telekoma Srbija kaže da su to razne meteo stanice, senzori koji mere temperaturu, vlažnost, vlažnost zemljišta, vlažnost lista. „Mi koristimo te uređaje kako bi dobili egzaktne podatke“, ističe Puača.

Za svaku parcelu analiziira se zemljište, izračunava kada je potrebno đubrenje, navodnjavanje, zaštita od insekata i bolesti. Parametri se prate danonoćno i omogućavaju velike uštede u proizvodnji. Pravovremeno tretiranje garantuje veći prinos i bolji kvalitet. Digitalni asistent vodi i elektronski dnevnik, od berbe do prerade.

Bukvalno na kraju procesa proizvođač vina može da zna da je određeno vino u boci - iks, ipsilon, došlo sa parcele – a, ili sa parcele – b. Jednostavno ceo proces hoćemo da zaokružimo - naglašava Puača.

Dobri uslovi preduslov su za efikasnu proizvodnju. Primenom Agro-net platforme, na velikim plantažama troškovi proizvodnje, samo zbog optimalne upotrebe pesticida, smanjeni su za 20 odsto.

Bonus video:

(Espreso/Biznis.kurir.rs/Preneo D.M.)