zgrada, Foto: Beograd.rs

srpska posla

Komšije nisu jedan drugom rekle "dobar dan" 10 godina, a onda rešili da se pomire: Stanari zgrade osuševili Beograd

Ovo je za svaku pohvalu!

Objavljeno: 25.10.2024. 17:09h

Da bi nam život bio lepši i smisleniji ponekada je potrebno samo malo volje i dobra ideja. Upravo to su imali stanari jedne zgrade u Beogradu koji su u hodniku zgrade napravili zajedničku biblioteku.

Priča o ovoj neobičnoj inicijativi koja je povezala stanare ove zgrade objavila je jedna Ema na Tik Tok nalogu "emanikicgojkovic".

- U doba kada mnogi žive užurbano i ponekad jedva poznaju svoje prve komšije, stanari jedne beogradske zgrade odlučili su da se povežu na jedan kreativan način, pokretanjem male zajedničke biblioteke - kaže Ema.

Na ulazu u zgradu najpre je, napravljena, biblioteka sa dečijim knjigama, a u planu je, kako Ema otkriva, da se napravi i kutak za čitanje sa stolom, sa sve stolicom i lampom.

- Nedaleko odatle nalazi se i ova biblioteka za odrasle. Počelo je sa svega par knjiga, a potom je nakon renoviranja zgrade proširena. Ove police ispunjene knjigama postale su pravo središte dobrih komšijskih odnosa, mesto gde svako može da dođe, odabere knjigu, pročita je i vrati. Biblioteka se neprestano dopunjava knjigama koje doniraju stanari, pokazujući da komšije ovde ne samo da stanuju, već i žive.Tako je zgrada postala pravi dom, a ne samo mesto gde ljudi borave. Ovaj mali kutak pored lifta nije samo kolekcija knjiga. On je simbol inicijative, nesebičnosti i zajedništva - kaže Ema koja je ispričala i jednu zanimljivu anegdotu:

Tako je i čovek koji deset godina nije razgovarao sa svojim komšijom, nakon pročitane knjige iz ove biblioteke, odlučio da se pomire.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)