Dražen Petrović, Foto: Profimedia

potpuni haos

Hrvati smrtno uvređeni zbog filma o Draženu Petroviću: "Dno dna"

Evo u čemu je problem

Objavljeno: 25.10.2024. 14:32h > 14:35h

Deo hrvatske javnosti je besan nakon premijere filma o legendarnom Draženu Petroviću.

Simobolično je po prvi put prikazan 22. oktobra kada je rođen jedan od najboljih košarkaša sa naših prostora.

Petrović je rođen u Šibeniku, a upravo su stanovnici ovog grada ljuti nakon premijere.

Glavnu ulogu je u filmu dobio Domagoj Nižić, a Šibenčani smatraju da u filmu nema dovoljno rodnog grada najvećeg hrvatskog košarkaša, kao ni njegovih početaka u istoimenom klubu.

U uvodu je prikazan Dražen sa 11 i po godina, a radnja odmah prelazi u Cibonu. Draženovi renuci iz treće finalne utakmice prvenstva Jugoslavije u sezoni 1982/1983 prikazani su u samo 20 sekundi.

Šibenik je „prikazan kao provincija“ u kojoj je Dražen "imao nesreću da se rodi".

Dražen Petrovićfoto: Printscreen/Twitter/@NBAHistory

Kritikovan je film i zbog toga što se prikazuje Dražen kao čovek kom su bitni samo individualni rezultati, ne i timski. Igrači su prikazani kao nebitni, Mile Kekin je glumio Mirka Novosela, a on jedva i da se pojavio u filmu.

Šibenčani su bili prilično glasni na društvenim mrežama.

- Šibenčani (ja uključena) će biti smrtno uvređeni jer se apsolutno nigde ne čuje ‘ši-ši‘, ali zato ‘heja hej cibosa‘ ima napretek. Ali, to smo samo mi. Sviđa mi se što je u filmu Dražen prikazan kao čovek, i da, ljubavna radnja je zapravo okosnica filma… Meni je konačno film bio dirljiv, teško je veličinu Draženovu sažeti u jedan igrani film. Ali najzanimljiviji delovi filma, oni inserti kratki iz igračke karijere… Baš ponesu. Dražen je veći od filma. A svi koji puno očekuju će se razočarati. Mali Tonko sjajan, Cvitešićka isto baš uverljiva. A nama Šibenčanima će puno toga zasmetati, realnost vizura (šetnja s utakmice preko Banja?! Gde se u pozadini vidi Šibenik), neprisutnost dvorane na Baldekinu i funcuta i one energije iz 1983. godine, pojedine jezičke bravure koje nisu šibenske nego splitske…. Je****, Šibenčani smo, moramo da kritikujemo - bio je jedan od komentara, prenosi "Nova".

Dražen Petrovićfoto: EPA/ANTONIO BAT

- Žao mi je što je film tako napravljen. Događanja u dvorani i nakon svega dan posle na Poljani te 1983. godine su jednostavno morale da budu deo filma, tu je početak svega.

- Snimiti film o Draženu, a ne spomenuti Šibenku, klub gde je Dražen počeo dno dna.

- Svi se kunu u Dražena u Šibeniku, dele njegove slike… Obeležavaju njegove rođendane… I onda Danilo ni Š od Šibenčana ne pomene - zaključio je još jedan nezadovoljni gledalac.

Bonus video:

(Espreso sport/Nova)