Ilon Mask i Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov Sputnik Kremlin Pool Photo via AP, EPA MADE NAGI, AP Photo Matt Rourke

svet gleda i ne veruje

Hitno se oglasio Kremlj nakon šok tvrdnji o Putinu i Masku koje su zatresle planetu: Najnoviji momenti, šta je ovo?

Imali su i te kako šta da kažu

Objavljeno: 25.10.2024. 14:25h > 14:59h

Portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov izjavio je danas da su neistinite informacije koje je preneo Vol strit džornal o kontaktima Vladimira Putina i američkog biznismena Ilona Maska.

Na pitanje da prokomentariše pisanje američkog lista da je Rusija prenela satelitske podatke jemenskim pobunjenicima, što im je omogućilo da pokrenu raketne napade na zapadne brodove u Crvenom moru, Peskov je naveo da nije pročitao taj članak i da je u američkim medijima izneto "mnogo laži o Kremlju", prenosi RIA Novosti.

"Nažalost, i u ovom članku i u drugim američkim izdanjima u poslednje vreme ima toliko neistina da nemamo običaj da ove časopise prvo čitamo uz kafu, jer ih više ne doživljavamo kao kredibilne novine koje govore samo istinu", rekao je Peskov.

Dmitri Peskovfoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Povodom izjave lidera Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je tokom pregovora sa Putinom u Kazanju uvideo želju ruskog lidera za prekid vatre u Ukrajini, Peskov je naglasio da Rusija nastavlja operaciju u Ukrajini kako bi ispunila svoje zadatke i ostvarila svoje ciljeve.

"Putin je angažovan u nastavku specijalne vojne operacije kako bi se dostigao postavljeni cilj i izvršio zadatak. On ostaje otvoren za postizanje svojih ciljeva kroz pregovore", rekao je Peskov novinarima na pitanje o značenju Erdoganovih reči.

Šta je pisalo u članku o Putinu i Masku? Pominjan i Si Đinping

Ilon Mask je navodno od kraja 2022. godine je u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objavio je Volstrit Džornal, prenosi časopis Rolingston.

Kako je navedeno, njihovi razgovori, koje su potvrdili sadašnji i bivši zvaničnici iz SAD, Evrope i Rusije, tiču se ličnih i poslovnih stvari, kao i geopolitičkih pitanja.

U članku u kojem se citiraju dve osobe koje su upoznate sa tim pitanjem navedeno je da je Putin u jednom trenutku zatražio od Maska da se suzdrži od aktiviranja satelitske internetske usluge Starlink na Tajvanu, kao uslugu kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Mask, Putin i Sifoto: EPA MAXIM SHEMETOV, AP Photo Matt Rourke, sergei bobylev sputnik kremlin pool photo via ap, EPA MADE NAGI

Mask je ove godine postao ključni pristalica predizborne kampanje republikanskog predsedničkog kandidata SAD-a Donalda Trampa i mogao bi da ima ulogu u Trampovoj administraciji ukoliko pobedi na izborima.

List je preneo da bi Maskov dijalog s Putinom mogao da signalizira moguće ponovno angažovanje Trampa oko pregovora o kritičnim pitanjima, poput rata u Ukrajini.

Kako je navedeno, takvi kontakti u administraciji trenutnog predsednika Džozefa Bajdena izazivaju zabrinutost za nacionalnu bezbednost s obzirom na Putinovu poziciju kao jednog od glavnih američkih suparnika.

Mask je takođe uspostavio snažne poslovne veze s američkim vojnim i obaveštajnim agencijama, što mu daje uvid u neke od najosetljivijih američkih svemirskih programa, navedeno je.

List navodi da se čini da su Maskovi kontakti s Kremljem strogo čuvana tajna unutar vlade, a nekoliko zvaničnika Bele kuće izjavilo je da nisu znali za njih. Mask nije odgovorio na zahteve za komentar.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)