Roditelji koji su oteli bebu, Foto: Polizia di Charleroi

POTRAGA ZA SRBIMA U TOKU

"Odvedite dete u najbližu bolnicu dok nije kasno": Četiri dana od otmice prevremeno rođene bebe, vremena sve manje!

Četiri dana nakon otmice prevremeno rođene bebe, njegovi roditelji Kristina i Kevin, poreklom iz Srbije koji se smatraju glavnim osumnjičenima, još nisu pronađen

Objavljeno: 25.10.2024. 14:10h

Tri osobe, među kojima i jedan maloletnik, koje su uhapšene zbog sumnje da su pomagale otmičarima bebe Santjaga da ga iznesu iz bolnice u Francuskoj, juče su saslušane pred istražnim sudijom, saopštilo je javno tužilaštvo u Bobiniju.

Četiri dana nakon otmice prevremeno rođene bebe Santjaga, njegovi roditelji Kristina i Kevin, poreklom iz Srbije koji se smatraju glavnim osumnjičenima, još nisu pronađeni. U okviru istrage o nestanku, u četvrtak su saslušane pred istražnim sudijom tri osobe koje se sumnjiče da su pomagale otmičarima, potvrdilo je tužilaštvo u Bobiniju. U pitanju su bliski rođaci oca, Kevina D. dvojica su mu braća, od kojih je jedan maloletan, a drugi punoletan, i treća osoba je snaha.

- Oni su deo grupe od pet članova koja je uhapšena u utorak ujutro u Livri Garang, u regionu Pariza. Kevinova braća priznala su da su pratila par i bebu tokom njihovog odlaska za Belgiju pre nego što su se vratili te noći - izvestio je u četvrtak tužilac Sene Sen Deni.

Braća otmičara malog Santjaga optužena su za "otmicu bebe u organizovanoj bandi, kao i saučesništvo u maltretiranju i lišavanju slobode". Maloletniku je određen pritvor, dok je drugi brat privremeno zadržan do rasprave o bezbednosnim merama koja će biti održana 28. oktobra.

Treća osoba, žena, optužena je za neprijavljivanje krivičnog dela i stavljena je pod strogi sudski nadzor.

- Ako me čuju, moraju, za dobro svoje bebe, odmah da ga odvedu u najbližu bolnicu - apelovao je tužilac Sen Deni, dodajući da nada nije „nikada izgubljena“.

Francuske vlasti su saopštile da su „zabrinute za zdravlje, pa čak i za život bebe Santjaga".

Santjaga oteli roditelji u ponedeljak

Santjaga, starog svega 17 dana, oteli su u ponedeljak uveče između 23:00 i 23:30 časova njegovi biološki roditelji Kristina N. (23) i Kevin N. (25), na neonatološkom odeljenju bolnice Robert Ballanger u Aulnai-sous-Bois u Francuskoj. Kamere video-nadzora porodilišta zabeležile su trenutak kada par napušta bolnicu sa crnom torbom za kupovinu i seda u vozilo, u kojem su bile i druge osobe.

Advokat Stefan Gas je istakao da nije reč o "organizovanoj otmici, uz pripremu i podršku porodice", već o "savršeno iracionalnom činu ludila roditelja prema detetu, brata prema bratu i srodnicima, koji u trenutku kada su to učinili nisu shvatili potencijalne posledice odlaska sa detetom."

Pronađen automobil

U sredu, 23. oktobra, belgijska policija saopštila je da su pronašli automobil Kristine i Kevina u Šarloi, opštini koja se nalazi u blizini granice Francuske i Belgije.

Roditelji bebe su, kako navode francuski mediji, na teritoriju Belgije ušli u noći između 21. i 22. oktobra. Oni su koristili tamnoplavi automobil marke "audi" koji je registrovan u Francuskoj sa tablicama GR-956-ZV.

Belgijska policija saopštila je da se oni nalaze na teritoriji Šarloa.

Opis

Francuski mediji navode da je dečak u trenutku nestanka imao braon majicu (veličina je šest meseci) i belu debelu somotsku pidžamu.

Kevin D, otac mališana, poslednji put je viđen u tamnim farmerkama, beloj majici, tankoj teksas jakni i crnom mantilu.

Kristina N, majka mališana, na sebi je imala beli džemper, svetloplavi prsluk i zelenu suknju.

Snimljeni kako izlaze iz hotela

Nakon što je pronađen automobil, Kristina i Kevin su snimljeni kamerama za video nadzor u hotelu u gradu Monsi.

Prema informacijama "BFM", roditelji su snimljeni kako izlaze iz hotela oko 11 sati. Čim su otišli, navodno, njihova soba je pretresena. Pretres "sugeriše da je dete bilo sa njima u ovom hotelu", navodi "BFMTV".

Kako pišu francuski mediji, Kevin i Kristina su od ranije poznati policiji.

Navodno, Kristina je konzument narkotika.

Za portal "TF1info", oglasila se Kristinina majka.

- Tražimo ih svuda, pokušavamo da je kontaktiramo po svaku cenu, bili smo na svim njihovim adresama - rekla je porodica dečakove majke.

Oni dodaju da su "veoma zabrinuti za bebu".

Francuski lekari naveli su da je detetu potrebna "hitna medicinska pomoć".

Prema izvoru "Le Pariziena", sumnja se da su Kevin i Kristina oteli dete iz straha da bi socijalna služba mogla da im uzme dete.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Le Parisien/ Prenela: T.M.)