Bosanska policija, Foto: EPA/FEHIM DEMIR

ZAKON JE JASAN

Maloletnik (14) koji je ubio policajca u Bosanskoj Krupi ne može u zatvor! Mogu mu se izreći samo ove mere

Krivične sankcije prema maloletnicima propisane su Krivičnim zakonom Federacije BiH, a članom 84. u stavu 2 jasno je navedeno da se mlađem maloletniku ne može izreći zatvorska kazna

Objavljeno: 25.10.2024. 12:59h

Ukoliko mu se dokaže krivica Еlmir S. (14), osumnjičeni za napad na Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, u kojoj je sinoć ubijen policajac i ranjen njegov kolega, ne može biti osuđen na zatvorsku kaznu.

Krivične sankcije prema maloletnicima propisane su Krivičnim zakonom Federacije BiH, a članom 84. u stavu 2 jasno je navedeno da se mlađem maloletniku ne može izreći zatvorska kazna.

Maloletniku koji je u vreme učinjenja krivičnog dela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života (mlađi maloletnik), mogu se izreći samo vaspitne mere, piše ATV.

Članom 87. definisano je i ko je su to mere:

a) disciplinska mera upućivanja u disciplinski centar za maloletnike;

b) mere pojačanog nadzora: od roditelja, usvojitelja ili staratelja; u drugoj porodici; ili od nadležnog tela socijalne zaštite;

c) zavodske mere: upućivanje u vaspitnu ustanovu, u vaspitno-popravni dom ili u drugu ustanovu za osposobljavanje.

Da se osumnjičenom maloletniku neće izreći zatvorska kazna na konferenciji za medije je potvrdila i glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Merima Mešanović.

"Radi se o maloletnom licu koje ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom zakonu se smatra maloletnikom. Za krivično delo terorizma propisana je kazna najmanje 10 godina ili doživotna kazna. Ipak, prema zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloletniku već o mlađem te se mogu izreći zavodske mere, odnosno upućivanje u vaspitno-popravni dom, najduže pet godina", istakla je Mešanović.

Bonus video:

(Espreso/ ATV/ Prenela: T.M.)