Roditelji dečaka ubice, Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

masakr u ribnikaru

Ovolika kazna zatvora preti roditeljima dečaka ubice: Nastavlja se suđenje, oglasio se advokat sa novim detaljima

Nastavak suđenja roditeljima dečaka ubice zakazan je za 1. novembar

Objavljeno: 25.10.2024. 11:41h > 11:44h

AdvokatMarko Janković, koji zastupa porodice oštećenih u postupku koji se pred Višim sudom u Beogradu vodi protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, roditelja maloletnog ubice koji je 3. maja prošle godine u masakru u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, objašnjava za Kurir da je za krivično delo za koje je proširena optužnica zaprećena kazna do tri godine zatvora.

- Proširenu optužnicu nisam video, ali sudeći po saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, na teret im je stavljeno da su zanemarili svoje obaveze u vaspitavanju deteta, što je očigledno u odnosu na ono što se dogodilo, ali i iskaz njihovog sina dat u tužilaštvu i pred sudom - kaže Janković za Kurir.

Nastavak suđenja roditeljima dečaka ubice zakazan je za 1. novembar, i kako advokat Janković objašnjava za Kurir, suđenje neće krenuti iznova i okrivljeni imaju pravo da iznesu odbranu na nove optužbe.

Vladimir Kecmanovićfoto: Privatna arhiva/Kurir, Nemanja Nikolić

- Glavni pretres neće početi iznova, u pitanju je proširenje optužnice koju tužilaštvo može i usmeno da iznese na glavnom pretresu. Može se dogoditi da se , na zahtev odbrane, pretres odloži na kraći rok ukoliko im bude potreban za pripremu odbrane na proširenje optužnice. Do sada izvedeni dokazi, po mom mišljenju, imaju snagu potrebnu za ovo optuženje - navodi advokat Marko Janković.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, podsetimo, saopštilo je danas da je podnelo je Višem sudu u Beogradu proširenje optužnice protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, zbog sumnje da su izvršili krivično delo Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović precizira da je do proširenja optužnice došlo nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza u toku krivičnog postupka protiv okrivljenih, koji je trenutno u fazi glavnog pretresa pred Višim sudom u Beogradu, protiv Vladimira Kecmanovićazbog krivičnog dela Teško delo protiv opšte sigurnosti, a protiv Miljane Kecmanović zbog krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Miljana Kecmanovićfoto: Stefan Stojanović/Mondo, Dado Đilas, Privatna arhiva/Kurir

Stefanović ukazuje da postoji opravdana sumnja da su oni u periodu od 30. aprila 2022. godine do 3. maja 2023. godine grubim zanemarivanjem svoje dužnosti vaspitavanja, zapustili svoje maloletno dete, koje je 3. maja 2023. godine upotrebom vatrenog oružja lišilo života radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i devetoro učenika te škole, kao i jer je teško povredilo nastavnicu istorije i još petoro učenika.

"Zbog faze postupka u kojoj je isključena javnost odlukom Višeg suda u Beogradu, detalje proširenja optužnice ne mogu da iznosim, ali ukazujem da je upravo inkriminisano ponašanje roditelja rezultiralo ovim nezapamćenim, tragičnim događajem od 3. maja 2023. godine u OŠ Vladisav Ribnikar”, zaključuje Glavni javni tužilac VJT u Beogradu.

Kako Kurir nezvanično saznaje, predloženo je da Miljana i Vladimir Kecmanović budu osuđeni na maksimalne zaprećene kazne za ovo krivično delo.

- To znači da Vladimir Kecmanović sada može da bude osuđen na kaznu do 15 a Miljana Kecmanović preko pet, odnosno do osam godina zatvora - objašnjava izvor Kurira.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/Jelena Spasić/Prenela: N.J)