Foto: Profimedia

šteta

Bankrotirao poznati proizvođač televizora: Mnogi su se kleli u njega!

U Zemlji izlazećeg sunca pred epidemiju korona virusa na tržištu TV uređaja je imao udeo od sedam i po odsto

Objavljeno: 25.10.2024. 09:46h

"Funai", iako ne poznat koliko veći japanski takmaci kao što su "Panasonik", "Soni" ili "Šarp", proteklih godina je izgradio sebi nišu na tržištu TV aparata kao snabdevač velikih, jeftinih prodajnih lanaca: američkog "Volmarta" i japanske "Jamade".

U Zemlji izlazećeg sunca pred epidemiju korona virusa na tržištu TV uređaja je imao udeo od sedam i po odsto.

Međutim, poslednjih godina oštra konkurencija južnokorejskih, a naročito kineskih proizvođača "Hajsens" i "TCL Teknolodži", ugrozila je njegov položaj kao jednog od najjeftinijih proizvođača televizora na japanskom tržištu.

Funai je japanska kompanija osnovana 1961. godine, poznata po proizvodnji elektronike i kućnih aparata. Funai se uglavnom fokusirao na proizvodnju proizvoda za druge brendove (OEM proizvodnja), što znači da su proizvode dizajnirali i proizvodili za druge kompanije koje su ih potom prodavale pod svojim imenima.

Kompanija se proslavila u periodu kada su video rekorderi (VCR) i DVD plejeri bili popularni. Tokom tog perioda Funai je bio jedan od vodećih proizvođača VCR-ova, DVD plejera i blu-rej plejera, sarađujući sa brendovima kao što su Filips, Sanio i Magnavoks. Funai je takođe bio poznat po povoljnim cenama svojih uređaja, što je omogućilo da njihovi proizvodi dosegnu široku publiku.

Iako je Funai izdržao tranziciju sa analognog na digitalno, s vremenom su se suočili sa izazovima u konkurenciji sa velikim igračima i tehnologijama koje su se razvijale brže nego što su oni mogli pratiti.

Izraženo u američkim dolarima, njen dug sada iznosi oko tri milijarde.

Bonus video:

(Espreso/Blic)