Vladimir Putin, Foto: Printscreen/ Youtube/ Baku TV | RU

evo šta se upravo dešava

Hitno obraćanje Putina, ima li im spasa?! Najnoviji momenti u ratu sa Ukrajincima!

Ukrajinska vojska je 6. avgusta u regionu Kurska pokrenula iznenadni napad na Rusiju tokom kojeg je preuzela kontrolu nad velikom delom ove oblasti

Objavljeno: 25.10.2024. 09:38h

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da su Oružane snage Ukrajine izgubile stabilnu kontrolu nad opkoljenim jedinicama u ruskom regionu Kursk.

"Oružane snage Ukrajine pokušavaju da deblokiraju opkoljavanje svojih jedinica u regionu Kursk, ali su već izgubile stabilnu kontrolu nad njima", izjavio je Putin u intervjuu na kanalu "Rusija-1".

Dan ranije je ruski predsednik saopštio da je u Kurskoj oblasti opkoljeno oko 2.000 ukrajinskih vojnika, prenosi Tass.

"Trenutno se pokušava da se oni odblokiraju, oni čak i ne shvataju da su opkoljeni jer je, sudeći po informacijama koje imamo, izgubljena je stabilna komanda i kontrola", rekao je Putin.

Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Ukrajinska vojska je 6. avgusta u regionu Kurska pokrenula iznenadni napad na Rusiju tokom kojeg je preuzela kontrolu nad velikom delom ove oblasti.

Nova epizoda i u slučaju severnokorejskih vojnika u Ukrajini

Putin nije u četvrtak opovrgao američke tvrdnje da je Severna Koreja poslala svoje vojnike u Rusiju, nego je rekao da je na Moskvi da odluči kako da sprovede odbrambeni sporazum s Pjongjangom te je optužio zapad za eskalaciju rata u Ukrajini.

SAD su u sredu poručile da postoje dokazi da je Severna Koreja poslala u Rusiju oko 3.000 vojnika koji bi mogli biti raspoređeni u Ukrajini, potez koji bi zapad smatrao značajnom eskalacijom rata u Ukrajini.

Na pitanje novinara o satelitskim snimkama koje pokazuju kretanje severnokorejskih vojnika, Putin je odgovorio da su "fotografije ozbiljna stvar".

- Ako ima fotografija, one nešto govore - rekao je Putin.

No, odmah je dodao da su časnici i instruktori NATO-a direktno uključeni u rat u Ukrajini i da je zapad taj koji je eskalirao ukrajinsku krizu.

- Znamo ko je tamo prisutan, iz kojih EU i NATO zemalja i kako rade taj posao - rekao je Putin.

Kazao je da ruska vojska napreduje uzduž celog ratišta i da je u Kursku veliki broj ukrajinskih vojnika uhvaćen u zamku.

Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

- Spremni smo da razmotrimo bilo koju opciju za mirovni sporazum na temelju realnog stanja na terenu. Ni za šta drugo nisam spreman - istaknuo je Putin.

Jedan od najzanimljivijih trenutaka prilikom pres konferencije Vladimira Putina stigao je u trenutku kada Dmitri Peskov, portparol Kremlja, prepušta mikrofon BBC-jevom novinaru Stevu Rosenbergu koji je Putina direktno izazvao pitanjima.

- Redak gost ovih dana - predstavio je Peskov Rosenberga.

- Pročitao sam deklaraciju BRIKS-a, tamo se govori o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti i sigurnosti i o poštenom svetu. To je moto i ovog summita - započeo je Rosenberg:

"No, kako se to poklapa s vašim delima u protekle dve i po godine? Gde je tu pravda, stabilnost i sigurnost? Uključujući sigurnost Rusije. Pre početka specijalne vojne operacije, ruska teritorija nije napadana dronovima, nisu bombardovani ruski gradovi, niti su strane sile okupirale rusku teritoriju - pitao je Putina novinar BBC-ja.

- U okvirima sigurnosti, da ja vas pitam, je li fer da smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Je li fer što su nas lagali u lice, obećavajući da takvog širenja neće biti? Je li fer što su se zavukli u naše dvorište i počeli da grade vojne baze? Je li to fer? - uzvratio je Putin: "Je li fer izvesti državni udar u Ukrajinu 2014, zanemarujući sve principe međunarodnog prava i povelju UN-a? Finansirali su državni udar u Ukrajini, gurajući situaciju do faze usijanja. Je li to fer u okvirima globalne sigurnosti? Govorili smo im, ne činite to, narušavate našu sigurnost. Svejedno su učinili. Je li to fer? Poenta je da pravde nema. Mi hoćemo to promeniti. I promenićemo - odgovorio je Putin.

Ruski predsednik novinaru BBC-ja za kraj je dozvolio još jedno pitanje. Rosenberg je Putina pitao o nedavnim obaveštajnim izveštajima britanske službe MI5 u kojima se navodi da je ruska obaveštajna agencija inicirala operaciju koja je i dalje u toku a njena je suština stvoriti, kako tvrdi MI5, "trajni haos na britanskim i evropskim ulicama".

Putin je na te tvrdnje počeo da se smeje.

- Hvala vam što ste me podsetili na to pitanje. To što govorite je čista glupost - odgovorio je novinaru BBC-ija.

Bonus video:

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)