Teroristički napad u Turskoj, Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

UŽAS U ANKARI

Ovo su žrtve stravičnog napada u Turskoj: Poznato i kako su teroristi skončali - ona se raznela granatom, a on...

Broj ubijenih u terorističkom napadu popeo se na pet, još 22 osobe su povređene, a dve su u kritičnom stanju, rekao je novinarima

Objavljeno: 24.10.2024. 13:55h > 14:35h

Juče je u Turskoj došlo do terorističkog napada na tursku državnu odbrambenu kompaniju TUSAS prilikom čega je poginulo pet osoba, a sada je poznat njihov identitet.

Navodno, celu terorističku misiju je organizovao neimenovani par, koji je pre početka terorističkog napada krenuo u "izvidnicu".

Kako je rekao ministar Jerlikaja, napad se dogodio u 15.26 sati. Dvoje terorista, muškarac i žena, koji su izveli napad, specijalne jedinice su neutralizovale, rekao je ministar.

"Identitet napadača istražujemo i biće objavljen čim ga otkrijemo kao i koja teroristička organizacija je izvela napad", rekao je on.

Broj ubijenih u terorističkom napadu popeo se na pet, još 22 osobe su povređene, a dve su u kritičnom stanju, rekao je novinarima.

On je dodao da su počininioci napada "najverovatnije" članovi Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Iako Erdoganova vlada nije zvanično imenovala PKK kao organizaciju koja stoji iza terorističkog napada, HaberTurk je izvestio da je napadač, rođen 1992. godine u okrugu Bejtušebap, bio član PKK od 2016. godine.

Kako prenosi Hurriyet, par je pre napada izvršio istraživanje područja i u prilog tome objavili fotografiju na kojoj su muškarac i žena navodno prikazani zagrljeni kako "posmatraju" TUSAS mere obezbeđenja.

Prema verziji koju su izneli turski mediji, muškarac je poginuo u razmeni vatre sa obezbeđenjem objekata, dok se žena raznela granatom kada je utvrdila da nije mogla da izbegne hapšenje.

Turski mediji objavili su imena i fotografije žrtava terorističkog napada: Zahide Guclu, mašinski inženjer u TUSAS; Cengiz Coškun, menadžer za kontrolu kvaliteta u TUSAS; Husein Canmaz, radnik TUSAS; Atakan Sahin Erdogan, oficir za bezbednost i Murat Arslan, taksista kojeg su teroristi ubili kako bi ušli na ulaz TUSAS.

Poznato je da je Zahide Guclu, majka dvoje dece, poginula u trenutku kada je stigla na kapiju objekata TUSAS da pokupi cveće koje joj je njen muž poslao dok je proslavljala godišnjicu braka.

Turski mediji pišu da se taksista Murat, inače prvi stradali, sreo sa teroristima 45 minuta pre napada kada su ušli u njegov taksi i rekli mu "hoćemo da idemo u centar Ankare". Kroz nekoliko minuta, vozača su zamoli da stane zbog pauze za cigaru i upucali ga. Njegovo beživotno telo stavili su prtljažnik i nastavili ka Ankari.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)