Aleksandar Šapić, Foto: Beograd.rs

gradske aktuelnosti

"Nećemo odustati ni od jednog najavljenog projekta" Šapić održao konferenciju za novinare

Kako kaže, neće odustati ni od projekta uvođenja engleskog jezika za predškolce, napomenuvši da je jedan kurs već realizovan prošle godine

Objavljeno: 24.10.2024. 13:16h

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić održao je konferenciju za novinare u Starom dvoru, gde je saopštio da se neće odustati ni od jednog obećanog projekta.

Nećemo odustati ni od jednog obećanog i najavljenog projekta i građani mogu da očekuju njihovu realizaciju. Pre svega mislim na vaučere za Novu godinu, uvođenje prečišćivača za predškolske i obrazovne ustanove, kao i na uvođenje engleskog jezika u vrtićima, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji za novinare u Starom dvoru, gde je najavio i da se radi ozbiljan saobraćajni projekat koji će biti predstavljen javnosti, a čiji je cilj povećanje protočnosti saobraćaja u Beogradu.

foto: Beograd.rs

Govoreći o vaučerima za Novu godinu, Šapić je istakao da će oni biti deljeni kao što je i sam ranije najavio.

– Raspisana je nabavka i očekujemo da će sve proći kao i prethodne dve godine. Vaučere će dobiti sva deca do 19 godina, zaključno sa četvrtom godinom srednje škole, kao i svi zaposleni u predškolskim i obrazovnim ustanovama Grada Beograda. Za ovu namenu su već obezbeđena sredstva – rekao je Šapić.

foto: Beograd.rs

„Vaučere će dobiti sva deca do 19 godina, zaključno sa četvrtom godinom srednje škole, kao i svi zaposleni u predškolskim i obrazovnim ustanovama Grada Beograda.”

Gradonačelnik Aleksandar Šapić o dodeli vaučera za Novu godinu, 24.10.2024. godine

On je dodao da, kada je reč o prečišćivačima vazduha, zbog objektivnih okolnosti nije ispunjeno obećanje dato građanima.

– Neke objektivne okolnosti su na to uticale, a onda i uvođenje privremene gradske uprave. Nabavka je ponovo raspisana i očekujem da će konačno da uspe, te da ćemo u 11.500 prostorija imati prečišćivače vazduha i da neće postojati nijedan prostor u kome borave beogradska deca, predškolci, osnovci i srednjoškolci, a da u njima nema ovaj uređaj. Važno je da nastavljamo i sa realizacijom ovog projekta i da od njega nećemo da odustanemo – istakao je gradonačelnik.

foto: Beograd.rs

Kako kaže, neće odustati ni od projekta uvođenja engleskog jezika za predškolce, napomenuvši da je jedan kurs već realizovan prošle godine.

– Imali smo pomeranja i zbog zakona koji je takav da praktično neko sa 100.000 dinara može da vam pomeri i iskomplikuje proces za nekoliko meseci. Ovu nabavku smo raspisali, ako se ne varam, čim je završio sa radom privremeni organ negde u junu i još traje. Očekujemo da to bude gotovo za koji dan i da engleski za predškolce počne na onaj način kao i prošle godine. Ova nabavka je raspisana na dve godine, tako da očekujemo da onog trenutka kada bude završena bar dve godine nećemo imati problema i da će engleski jezik nesmetano da se održava za sve beogradske predškolce koji se spremaju za polazak u školu – rekao je prvi čovek srpske prestonice.

foto: Beograd.rs

Šapić je naglasio i da je završena isplata za 99 odsto đačke pomoći od 20.000 dinara.

– To je obavljeno u prvoj nedelji oktobra onako kako sam i rekao i najavio iako sam čitavog septembra čitao razne naslove i prozivanja. Dakle, bilo je onako kako smo i obećali, reč je o 36 miliona evra izdvojenih iz budžeta za 200.000 osnovaca. Oni koji nisu dobili ova sredstva, a ostalo ih je svega nekoliko stotina, jesu oni roditelji koji nisu validno ostavili svoje podatke u formularima koje smo im vratili da ih ponovo popune. I oni će dobiti sredstva, tako da ih molim da se ponovo jave školi i pravilno ispoštuju proceduru. Ovo je prvi put da su sve beogradske porodice koje imaju školsku decu dobile ovoliki iznos, koji prevazilazi čak i novi komplet udžbenika – istakao je Šapić.

foto: Beograd.rs

Gradonačelnik je najavio da će ozbiljan saobraćajni projekat biti predstavljen javnosti, čija je svrha bolja protočnost saobraćaja u Beogradu tamo gde je to moguće.

– Tu se pre svega misli na Novi Beograd, zatim na dva bulevara koja idu paralelno sa Savom i Dunavom i jednim poluprstenom, za koji se nadamo da će postati prsten, a to je obilaznica oko centra grada. Dosta mera, odluka i radova. Započeli smo proširivanje ulica na Novom Beogradu, izgradnju kružnih tokova, ali ćemo sve projekte predstaviti tako da biste videli kako ih mi vidimo i šta očekujemo u sledeće dve godine ako sve bude u redu i ako budemo u prilici da ih sprovedemo. Zatim se nadam da će i most koji će krenuti da se radi u novembru, a u skladu sa informacijama koje imam, biti gotov krajem 2026, odnosno početkom 2027. godine – rekao je Šapić, naglasivši da će to biti revolucionarna stvar što se tiče saobraćaja u Beogradu.

foto: Beograd.rs

Prema njegovim rečima, radi se o nečemu što do sada niko nije sproveo, te da će ta rešenja značajno rasteretiti saobraćaj, pre svega na Novom Beogradu i uz obale reka.

– Govorimo o stotinama hiljada ljudi koji na dnevnom nivou pređu sa jedne strane reka na drugu i vrate se. Tu potencijal imamo. Nažalost, u centru grada potencijal za širenja nemamo. Čujem neke koji kažu kako bi oni to lako rešili tako što bi samo otvorili jednu traku za autobus. Samo nismo čuli kako bi otvorili traku za autobus gde nema mesta za to – pojasnio je Šapić.

foto: Beograd.rs

„Moći ćete paralelno sa rekom da obilazite grad sa jedne i druge strane i tu ćemo praviti protočnost saobraćaj daleko veću nego što je danas.”

Gradonačelnik Aleksandar Šapić o novom saobraćajnom projektu koji će biti predstavljen javnosti

On je naveo da se na tom projektu radi već dugo, te da će biti i novih saobraćajnih rešenja, promena nekih ulica, a kada studija bude završena biće predstavljena javnosti.

– Predstavićemo je javnosti i obavezaćemo se na određeni vremenski period do kada ona treba da bude sprovedena. Mislim da to ima malo gradova na svetu – u Evropi mislim da nema nijedan grad, a to je da ćete moći da idete do same reke i da onda odlučujete koji ćete most da pređete. Nećete morati ranije da donosite odluku. Moći ćete paralelno sa rekom da obilazite grad sa jedne i druge strane i tu ćemo praviti protočnost saobraćaj daleko veću nego što je danas. Na ovaj način ćemo pokušati da nađemo rešenja i da u sledećih nekoliko godina, što se saobraćaja tiče, rasteretimo Beograd dok ne dobijemo metro – zaključio je Šapić.

FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs
FOTO: Beograd.rs

Bonus video:

(Espreso/Gradonačelnik.Beograd.rs)