Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/Daily Mail

to bi bilo to

Kraj: Obratio se Putin!

Samit BRIKS-a se polako privodi kraju, dobro obratite pažnju na ovo

Objavljeno: 24.10.2024. 13:11h > 13:41h

Ruski predsednik Vladimir Putin predsedava završnom sednicom samita grupe zemalja BRIKS, bloka ekonomija u razvoju.

Trodnevni samit u gradu Kazanju pokrivao je teme produbljivanje finansijske saradnje, razvoj alternativa platnim sistemima u kojima dominira Zapad, kao i rešavanje regionalnih sukoba i kretanje ka proširenju grupe zemalja BRIKS.

Alijansa koja je prvobitno uključivala Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku proširila se na Iran, Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Turska, Azerbejdžan i Malezija su se formalno prijavile za članstvo, a nekoliko ; zemalja je izrazilo interesovanje za pridruživanje.

Govoreći na današnjoj sednici, na kojoj su bile uključene zemlje koje razmišljaju o pridruživanju ovoj grupi, Putin je rekao da svi "dele slične težnje i vrednosti i viziju novog demokratskog globalnog poretka".

Samitu je prisustvovalo 36 zemalja, naglašavajući neuspeh napora koje predvode SAD da izoluju Rusiju zbog njene agresije na Ukrajinu.

Kremlj je samit proglasio "najvećim spoljnopolitičkim događajem" održanim dosad u organizaciji Rusije.

Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Rusija se posebno zalagala za stvaranje novog sistema plaćanja koji bi ponudio alternativu globalnoj bankarskoj mreži SVIFT i omogućio Moskvi da izbegne sankcije Zapada i da trguje sa partnerima.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj juče, učesnici samita su izrazili zabrinutost zbog "remetilačkog efekta nezakonitih jednostranih prinudnih mera, uključujući nezakonite sankcije" i ponovili posvećenost jačanju finansijske saradnje unutar BRIKS-a.

Oni su istakli prednosti "bržih, jeftinijih, efikasnijih, transparentnih, sigurnih i inkluzivnih instrumenata prekograničnog plaćanja izgrađenih na principu minimiziranja trgovinskih barijera i nediskriminatornog pristupa".

Kineski predsednik Si Đinping istakao je ulogu bloka u obezbeđivanju globalne bezbednosti.

Si je primetio da su Kina i Brazil izneli mirovni plan za Ukrajinu i nastojale da za njega prikupe širu međunarodnu podršku.

Ukrajina je odbacila predlog.

Putin i Si su najavili partnerstvo "bez ograničenja" nekoliko nedelja pre nego što je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine.

Njih dvojica su se sastali dva puta, ranije ove godine, u Pekingu u maju i na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu u julu.

Si i Putinfoto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Saradnja Rusije sa Indijom je takođe procvetala jer Nju Delhi vidi Moskvu kao partnera koji je proveren još od vremena Hladnog rata, uprkos bliskim vezama Rusije sa glavnim rivalom Indije, Kinom.

Dok zapadni saveznici žele da Indija bude aktivnija u ubeđivanju Moskve da prekine borbe u Ukrajini, premijer Narendra Modi izbegavao je da osudi Rusiju, istovremeno naglašavajući potrebu za "mirnim rešenjem".

Putin, koji je održao niz bilateralnih sastanaka na marginama samita, trebalo je da se sastane danas sa generalnim sekretarom Ujedninjenih nacija Antoniom Guterešom, koji dolazi u svoju prvu posetu Rusiji posle više od dve godine.

Guterešov put u Kazanj izazvao je burnu reakciju Kijeva.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)