Foto: David Tonelson / Alamy / Alamy / Profimedia

ukusno

Čokoladni kolač bez jaja kojem niko ne može da odoli: Ukus osvaja, a priprema je veoma jednostavna, uživaćete

Ako spadate u one za koje nema pravog slatkiša bez ukusa čokolade, ovaj brzi dezert je baš po vašem ukusu, a priprema se brzo i jednostavno.

Objavljeno: 24.10.2024. 11:40h

Za čokoholičare nema lepših poslastica od jednostavnih čokoladnih braunija, koji imaju mnogo svojih varijanti.

Oni se mogu pripremiti na razne načine, pa čak i bez jaja i praška za pecivo, a naš današnji recept je još jedan takav brzi slatkiš.

Da biste ga umutili dovoljno vam je svega 5-10 minuta, a potom dok se peče pravite preliv koji mu daje neodoljivu slast.

Sastojci:

  • 3 čaše jogurta
  • 2 čaše šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 čaša ulja
  • 3 čaše brašna
  • 4 kašike kakao praha
  • 1 kašika sode bikarbone

Za preliv:

  • 100 g šećera
  • 10 kašika mleka
  • 100 g čokolade
  • 60 margarina
  • Za posipanje:
  • orašasti plodovi po želji
foto: Wolfram Weber Tel. 039005-315 / imago stock&people / Profimedia

Priprema

  1. U dublju činiju sipajte jogurt i ulje, promešajte, pa ubacite šećer i vanilin šećer.
  2. Dobro promešajte, pa dodajte brašno prethodno pomešano sa sodom bikarbonom i kakaoom. Mutite sve dok ne razbijete grudvice, pa prelijte u kalup obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
  3. U međuvremenu pomešajte za preliv mleko, šećer, margarin i čokoladu na srednjoj vatri i mešajte sve dok se čokolada ne istopi.
  4. Odmah izvadite pečen kolač, pa izbockajte čačkalicom ili viljuškom i sipajte ravnomerno preliv.
  5. Po želji pospite izlomljenim lešnicima, orasima ili drugim orašastim plodovima.

Služite uz kafu.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)