Foto: David Tonelson / Alamy / Alamy / Profimedia
ukusno
Čokoladni kolač bez jaja kojem niko ne može da odoli: Ukus osvaja, a priprema je veoma jednostavna, uživaćete
Ako spadate u one za koje nema pravog slatkiša bez ukusa čokolade, ovaj brzi dezert je baš po vašem ukusu, a priprema se brzo i jednostavno.
Objavljeno: 24.10.2024. 11:40h
Bojana Savić
Za čokoholičare nema lepših poslastica od jednostavnih čokoladnih braunija, koji imaju mnogo svojih varijanti.
Oni se mogu pripremiti na razne načine, pa čak i bez jaja i praška za pecivo, a naš današnji recept je još jedan takav brzi slatkiš.
Da biste ga umutili dovoljno vam je svega 5-10 minuta, a potom dok se peče pravite preliv koji mu daje neodoljivu slast.
Sastojci:
- 3 čaše jogurta
- 2 čaše šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 čaša ulja
- 3 čaše brašna
- 4 kašike kakao praha
- 1 kašika sode bikarbone
Za preliv:
- 100 g šećera
- 10 kašika mleka
- 100 g čokolade
- 60 margarina
- Za posipanje:
- orašasti plodovi po želji
Priprema
- U dublju činiju sipajte jogurt i ulje, promešajte, pa ubacite šećer i vanilin šećer.
- Dobro promešajte, pa dodajte brašno prethodno pomešano sa sodom bikarbonom i kakaoom. Mutite sve dok ne razbijete grudvice, pa prelijte u kalup obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- U međuvremenu pomešajte za preliv mleko, šećer, margarin i čokoladu na srednjoj vatri i mešajte sve dok se čokolada ne istopi.
- Odmah izvadite pečen kolač, pa izbockajte čačkalicom ili viljuškom i sipajte ravnomerno preliv.
- Po želji pospite izlomljenim lešnicima, orasima ili drugim orašastim plodovima.
Služite uz kafu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)