Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

OTVORIO DUŠU

Svet se trese zbog onoga što je Lukašenko izneo u javnost: Evo na šta su on i Putin spremni, nimalo nije naivno!

Lukašenko je za BBC negirao da ga je Putin ikada pitao da mu da vojnike za rat u Ukrajini

Objavljeno: 24.10.2024. 09:41h

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su "glupost" priča da je Severna Koreja poslala svoje vojnike da se bore uz ruske trupe u Ukrajini.

"Znajući Vladimira Putina, on nikad ne bi pokušao da ubedi drugu zemlju da se umeša u rusku specijalnu operaciju u Ukrajini", rekao je Lukašenko za BBC.

Upitan šta će se dogoditi ako se potvrdi da su priče o severnokorejskim vojnicima istinite, Lukašenko je rekao samo jedno.

"To bi bio korak bliže eskalaciji konflikta ako oružane snage bilo koje zemlje, čak i Belorusije, budu na liniji", rekao je Lukašenko.

On je rekao da bi došlo do eskalacije čak i ako bi se beloruski vojnici uključili u rat.

"Zašto, zato što bi vi Anglosaksonci odmah rekli da se druga zemlje priklonila jednoj strani, pa bi NATO trupe poslali u Ukrajinu", rekao je Lukašenko.

Lukašenko je za BBC negirao da ga je Putin ikada pitao da mu da vojnike za rat u Ukrajini.

"Nikad! Ni on ni bivši ministar odbrane Sergej Šojgu, ni aktuelni ministar Andrej Belousov nisu postavili to pitanje", tvrdi Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko foto: Profimedia

Ipak, Belorusija je odigrala svoju ulogu u ratu u Ukrajini. U februaru 2022. godine ruska invazija je pokrenuta, delimično, sa teritorije Belorusije. Kada je novinar upitao Lukašenka kako je mogao Kremlju to da dozvoli, Lukašenko je upitao: "kako znate da sam dao odobrenje da se koristi teritorija Belorusije?"

"U toku su bile vežbe u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ruskih vojnika. Putin je počeo da povlači trupe iz južnih delova Belorusija, niz drum, ka granici sa Ukrajinom. U jednom trenutku je deo tih vojnika poslao ka Kijevu. Siguran sam da je to isprovocirano. Na Putinu je da li će da povuče svoje trupe, preko Kijeva, ili je mogao da ide preko Minska", rekao je.

Upitan da li je pozvao Putina da ga pita šta se dešava, Lukašenko je odgovorio "ne".

"Nije me zvao, nisam ni ja njega. To su njegove trupe i može da ih pomera kako hoće", rekao je Lukašenko za BBC.

Aleksandar Lukašenko foto: Profimedia

Kako navodi ovaj britanski medij, Lukašenkov odgovor odražava stepen uticaja Kremlja u susednoj Belorusiji. Upitali su ga i da li je putin spreman da upotrebi taktično nuklearno oružje koje je stacionirao u Belorusiji.

"Putin nikada neće upotrebiti oružje stacionirano u Belorusiji bez saglasnosti beloruskog predsednika", kaže Lukašenko.

Beloruski predsednik je potom dodao da je spreman da dozvoli upotrebu nuklearnog oružja.

"Potpuno sam spreman, inače čemu ovo oružje? Ali samo ako čizma jednog stranog vojnika kroči u Belorusiju. Nemamo planove da bilo koga napadamo”, rekao je.

Bonus video:

(Espreso/ BBC/ Prenela: T.M.)