Pešić i Jokić, Foto: Starsport

neizvesno...

Veliki znak pitanja nad sudbinom reprezentacije!

Pešić je ostao, ali...

Objavljeno: 24.10.2024. 09:19h > 09:38h

Legendarni stručnjak Svetislav Pešić ostaje na klupi košarkaške reprezentacije Srbije do septembra 2025. godine.

Već sada se mnogi pitaju - šta dalje?

Nadamo se da će Pešićevi "orlovi" nastaviti sa sjajnim rezultatima i da ćemo na Evropskom prvenstvu konačno slaviti zlatnu medalju.

Kao potencijalni naslednik na mestu selektora spominjao se aktuelni trener Monaka, Saša Obradović.

- Nije bilo nikakvih kontakata. Ali, moram da kažem da je to najbolji potez za nas. Imamo trenera koji je oproban, koji je i dalje sa glavom okej. Uvek razmišljaš da li ćeš biti trener toliko dugo. Imamo garanciju da će struka da bude dobra. Ima tu sad milion pitanja, ko će pomoći, ko će igrati u ovim prozorima i kako će sve to da izgleda. Svaka podrška treba da bude velika i mislim da je to sigurno dobar početak. Stvorila se dobra atmosfera koja može da traje između igrača u koheziji sa Pešićem - rekao je Obradović u intervjuu za "Nova.rs".

Srbija je u Parizu osvojila bronzu i Obradović je ponosan na uspeh “orlova”.

Saša Obradovićfoto: Starsport©

- Super sve, nije moglo bolje. Ono što je već izrečeno da ta bronzana medalja ima zlatan sjaj. Tako i za mene. Odigrali smo ono što se od nas očekivalo, lepu košarku, mogli smo i da napravimo čudo u odnosu na Amerikance. Međutim i sa onim što je urađeno, na stranu rezultat, po meni je mnogo bilo bitno da se stvori kult reprezentacije. Neko ko stvarno želi da dođe tu da igra, da ima zadovoljstvo, a ne samo igrajući za svoje timove. Najbolje razumem kako je trenerski teško iz evroligaške i NBA sezone doći u reprezentaciju. Da imaš mir u glavi, mirnoću, svežinu, da nastupaš za svoju zemlju što je uvek bila velika čast.

Za kraj je pričao o problemima sa kojima se susreću treneri Evrolige i košarkaških selekcija u vezi biranja igrača i preklapanja utakmica u FIBA prozorima.

- I dalje je to tako regulisano da evroligaški igrači ne moraju da igraju za reprezentaciju. Moji igrači sigurno neće da igraju za reprezentaciju i tako da u tom momentu kada je svaka utakmica najvažnija… Kako napraviti kompromis da bi neko igrao, mislim da mnogo više treba da se radi na razvijanju košarke, da ti ne zavisiš od tih igrača. Sigurno će biti teško jer će i slabije reprezentacije imati šanse protiv nas, ali opet imamo i sad dovoljno igrača koji mogu da odgovore na pravi način - završio je Obradović.

Bonus video:

(Espreso sport/Nova)