Foto: Printscreen/youtube/Jednostavni recepti

PRELEPO

Stara Juga je ludela za Policajac tortom, a sada je isplivao starinski recept: Naše stare majke ovako su je pravile

Svi koji su je probali kažu da je vrlo sočna i da se topi u ustima

Objavljeno: 23.10.2024. 20:54h > 21:18h

Policajac torta zbog lakoće pripreme i niske ukupne cene i izdašnosti, postaće često pravljena torta u svačijem domu, a idealna je za slave i praznike.

Ova torta, osim što je jednostavna za pravljenje, brzo je gotova i pravi se od jeftinih sastojaka, tako da vam neće opteretiti kućni budžet. Svi koji su je probali kažu da je vrlo sočna i da se topi u ustima.

Sastojci:

Kore:

4 jaja 24 kašike šećera 24 kašike brašna 26 kašika mleka 5 kašika kakaa 1 prašak za pecivo

Krem:

1 litra mleka 200 g šećera

200 g čokolade za kuvanje 250 g maslaca 200 g mlevenih oraha ili mlevenih prženih lešnjaka

Glazura:

250 ml slatke pavlake 200 g čokolade

Priprema biskvita:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja i šećer dobro umutiti, dok smesa ne postane svetložuta i penasta. Dodajte mleko, pa nastavite da miksirate na najmanjoj brzini. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i još kratko mutiti na najmanjoj brzini, da se dobro sjedini.

Kalup za tortu dubok 25 cm obložite papirom za pečenje pa ulijte polovinu pripremljene smjese. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25 do 30 minuta. Ponovite postupak s drugom polovinom smese. Ostavite kore da se ohlade. Ohlađene kore vodoravno preseći na pola, da se dobiju četiri kore.

Priprema kreme:

Za nadev prokuvajte mleko i šećer. Kad počne da vri, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Zatim dodajte maslac i takođe ga otopite. Na kraju dodajte mlevene orahe ili lešnike i kratko promešajte, da se smesa potpuno sedini.

Na dno kalupa u kojem su se pekle kore staviti papir za pečenje pa staviti prvu koru. Preko kore preliti trećinu pripremljenog krema. Na to staviti drugu koru, pa staviti drugu trećinu kreme. Ponovite postupak, a odozgo treba biti biskvit. Pritisnite rukom i poravnajte, pa ostavite u frižideru preko noći. Sutradan tortu ukrasite.

Za ukrašavanje zagrejte slatku pavlaku pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi. Ovako pripremljenu ganache kremu ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađenu kremu umutiti mikserom pa premazati tortu i ukrasiti po želji.

(Espreso/Krstarica/)