VRHUNSKA
Recept za napuljsku testeninu za koju ćete uvek imati sastojke: Vrhunska pasta ''aglio e olio'' za svačiji džep
Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica koje ne koštaju mnogo
Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica koje ne koštaju mnogo. Pasta „aglio e olio“ jedan je od takvih recepata.
Kao što ime kaže, u pitanju je pasta koja se pravi s belim lukom i maslinovim uljem, a koja potiče iz Napulja.
Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi dinstanja belog luka. Da bi pasta imala savršen ukus, beli luk je potrebno iseckati na sitne kriške i polako ga dinstati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju, savetuje Punkufer.
Ako je beli luk bled, pasta neće imati punoću ukusa. Ako je pak pretaman, dobiće gorčinu koja će uništiti ukus celog obroka. Ljubitelji ljutog ukus u ovo jelo dodaju i čili u zrnu, koji obroku daje novu dimenziju, a preporučuje se da se na kraju doda i peršun.
Sastojci
400 grama špageta
125 ml maslinova ulja
5-6 čenova belog luka
½ kašičice čilija u zrnu
so i biber po ukusu
peršun
Priprema
Skuvajte testeninu prema uputstvu na ambalaži. Oljuštite beli luk i iseckajte na tanke kriške.
Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte ga na laganoj vatri. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.
Kada ste zadovoljni bojom dinstanog belog luka, sve sipajte preko kuvane testenine i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i čili u zrnu.
Ukrasite svežim peršunom pre posluživanja.
Bonus video:
(Espreso/danas/TM)