Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

PROBAJTE I VI

Evo kako Rusi kisele kupus: Njihov se nikad ne kvari, a zbog jednog tajnog dodatka mnogo je ukusniji od srpskog

Ruski način kiseljenja kupusa je posebno ukusan i obogaćen dodatnim sastojcima poput šargarepe, rotkvice i senfa, što mu daje poseban šmek.

Objavljeno: 23.10.2024. 17:23h > 17:53h

Ruski način kiseljenja kupusa je posebno ukusan i obogaćen dodatnim sastojcima poput šargarepe, rotkvice i senfa, što mu daje poseban šmek.

Kiseljenje kupusa je uveliko u toku, jer spremanje te vrste zimnice neminovno sledi čim malo zahladni, trebalo bi i o tome na vreme razmišljati.

Kiseljenje kupusa je stara tradicija koja se u mnogim kulturama praktikuje kako bi se sačuvale hranljive materije tokom zimskih meseci. Ruski način kiseljenja kupusa je posebno ukusan i obogaćen dodatnim sastojcima poput šargarepe, rotkvice i senfa, što mu daje poseban šmek. Ovaj recept je jednostavan i savršen za svaku trpezu!

Sastojci:

– 1 glavica kupusa (oko 2-3 kg) – 2-3 šargarepe – 1-2 rotkvice (po želji, za pikantnost) – 2-3 kašike mlevenog senfa – 100-150 g soli (po ukusu) – Voda (oko 2-3 litra) – Začini po izboru: lovorov list, crni biber u zrnu, paprika u prahu

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Priprema:

1. Priprema kupusa: Prvo operite kupus, zatim ga isecite na četvrtine i uklonite tvrdi deo stabljike. Isecite ga na tanke tračice.

2. Priprema povrća: Oljuštite šargarepu i rotkvicu, a zatim ih narendajte ili isecite na tanke kolutove.

3. Mešanje sastojaka: U velikoj posudi, pomešajte iseckani kupus, šargarepu i rotkvicu. Dodajte so i dobro promešajte rukama, kako bi kupus pustio svoju tečnost.

4. Dodavanje senfa: U smesu povrća dodajte mleveni senf i začine po želji. Senf će dodati blagu pikantnost i dodatnu aromu.

5. Pakovanje u tegle: Smesu čvrsto punite u čiste tegle ili posude. Dobro pritisnite povrće da ispuni prostor i da ne ostane vazduha.

6. Priprema salamure: U loncu zagrejte vodu i dodajte još soli (oko 1 kašika po litru vode). Kada se so potpuno otopi, prelijte salamuru preko povrća, tako da sve bude potpuno potopljeno.

7. Fermentacija: Pokrijte tegle gazom ili poklopcem, ali ne čvrsto, kako bi mogla da izlazi para. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-7 dana, zavisno od tople temperature u prostoru.

8. Čuvanje: Kada kupus postane kiseo po vašem ukusu, premestite tegle u frižider ili hladnu prostoriju.

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Posluživanje

Kiseli kupus na ruski način odličan je kao prilog mesnim jelima, u salatama ili kao deo sendviča. Dodatak šargarepe i rotkvice daje mu osvežavajuću notu, dok senf donosi posebnu pikantnost. Ovaj domaći kiseli kupus ne samo da je ukusan, već je i bogat vitaminima i probioticima, što ga čini savršenim izborom za zimu!

Bonus video:

(Espreso/kurir/TM)