ukusno
Ovoj poslastici niko neće moći da odoli: Starinski recept za tortu koju su obožavale generacije, vredi probati
Kremasti dezert koji zaslužuje da se u svakoj prilici nađe na vašoj trpezi
Ljubitelji dobrog zalogaja znaju da je nakon dobrog slanog obroka uvek super imati i neki dezert, a ako se on još topi u ustima i budi čula onda je to pun pogodak.
Jedan takav je i čuvena panj torta, koja je slatkiš za desetku i za koji vredi uložiti trud i vreme da se pripremi. Prelepa na oko, još lepša pod nepcima panj torta je odličan izbor za svečanu trpezu ili kao zaslađenje nakon nedeljnog ručka.
Potrebno je za koru:
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- 120 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 ml mleka
- 30 ml ulja
Potrebno je za krem:
- 500 ml mleka
- 2 pudinga (vanila ili čokolada)
- 150 g šećera
- 200 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade (po želji, za čokoladni krem)
- Za glazuru:
- Čokolada
Priprema:
U posudu penasto umutite jaja uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodajte mleko i ulje, pa lagano špatulom izmešajte. U drugu posudu pomešati brašno i prašak za pecivo i polako sjedinite sa umućenim jajima i ostalim sastojcima.
To sve izlijete u pleh koji ste podmazali i pečete na 180°C oko 20-25 minuta.
Dok se kora peče pravimo krem tako što u dublju posudu zagrejemo mleko sa šećerom, pa dodamo puding (koji smo razmutili ranije u malo mleka) i mešamo dok se ne zgusne.
Potom u prohlađen krem dodamo margarin i po želji rastopljenu čokoladu.
Filovanje:
Koru premažemo kremom, obilno, a zatim urolamo tako da dobijemo rolat. Potom rolat dijagonalno presečemo po sredini ili negde na trećini, pa složimo ta dva dela tako da liče na panj.
Tortu zatim opet premažemo sa dosta fila i napravimo viljuškom šare tako da podseća na hrapavu koru drveta. Ukrasite koru po želji i ostavite da stoji u frižideru dok se ne ohladi i ne stegne.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/prenela:B.S.)