Sveti apostol Filip, Foto: Pravoslavna crkva

spc

Danas je veliki praznik, ovo čim ustanete morate da uradite: Običaj se tiče zdravlja i ne valja...

Stradao je u 86. godini tako što su ga, zajedno sa Vartolomejem, bezbožnici razapeli na drvo

Objavljeno: 24.10.2024. 05:30h > 09:55h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Filipa, đakonija iz Kesarije, koja je današnja Palestina, koji je pripovedao hrišćanstvo ceo život i opesmenjavao sve one koju su želeli da uče — bez obzira na veru i nacionalnost.

Filip je bio ugledni učitelj i đakon u Kesariji, imao je ženu i četiri kćerke. Kada je počelo gonjenje hrišćana u Kesariji, Filip se dvoumio da li da beži u Samariju. Predanje kaže da mu se jedne noći javio Bog u snu i pitao ga da li se plaši, na šta je Filip odgovorio potvrdno. Bog mu je tada rekao da ima strah sa razlogom, jer treba da beži za svoj život i da ga proživi tako što će dalje širiti hrišćanstvo.

Kada su sveti apostoli birali đakone, tada je i Filip bio izabran, pored svetog Stefana i ostalih, gde su propovedali Jevanđelje i svedočili čudesima, jer su gonili demone i isceljivali bolesne svojim molitvama.

Sveštenik u crkvifoto: Tamara Trajković
Žena u crkvifoto: Tamara Trajković

Kada je Filip video ta čudesa, otišao je u Azot, gde je nastavio svoju propoved i mnoge usmerio ka Hristu i veri u Boga.

Bio je postavljen za episkopa u Traliji, gde je ostao do kraja života. Preminuo je u dubokoj starosti.

Žena pali svećufoto: Tamara Trajković

Običaji i verovanja

Zato na današnji dan treba uputiti reči: “Apostole, sveti Filipe, moli milostivog Boga da oproštaj grehova podari dušama našim.”

Prema starim narodnim verovanjima na ovaj dan treba da pripremite bogatu večeru i jedete sa ukućanima.

Bonus video:

(Espreso/Alo/Suzana Trajković/Prenela: N.J)