Knjige, Foto: Espreso

šta mislite o ovome?

Viralan, baterista, politkorektlistvo... Predstavljamo vam nove SRPSKE REČI, jedna će biti izabrana za reč godine!

Oko trideset reči je ušlo u izbor za novu najbolju srpsku reč godine, a desetine predloga stiglo je i za reč godine. Neke od njih su viralan, baterista, politkorektlistvo..

Objavljeno: 23.10.2024. 12:12h

Lepa reč i gvozdena vrata otvara... onda kada je se setimo, nažalost sve češće neku zaboravimo, pa iskoristimo tuđicu. Nedavno je počelo takmičenje za najbolju novu srpsku reč, pod sloganom "Zameni nepotrebnu tuđicu, ulepšaj srpski jezik". A po drugi put bira se i reč godine.

Oko trideset reči je ušlo u izbor za novu najbolju srpsku reč godine, a desetine predloga stiglo je i za reč godine. Neke od njih su viralan, baterista, politkorektlistvo...

"Nema mnogo iznenađenja kada su predlozi u pitanju. Već drugu godinu za redom Filološko društvo "Reči i časopis Novorečje" organizuju konkurs za reč godine u tri kategorije: reč godine, nova reč godine i laž i reč godine", rekla je Jovana Jovanović iz Instituta za srpski jezik.

foto: Aleksandra Čolić

Ističe da bi u kategoriji nove reči trebalo predlagati reči koje nisu nastale nekim svesnim naporom pojedinca i njegovom kreativnošću, željom da stvori što zanimljiviju novu, do sada ne upotrebljenu reč.

Mala biblioteka takođe organizuje takmičenje za najbolju srpsku reč. Jedna od njih je jednokolenići.

"Pratimo pomalo taj konkurs i ono što je pozitivna strana oba konkursa je da uspevamo da animiramo govornike srpskog jezika da pojačano obraćaju pažnju na jezik kojim govore. Različiti su ciljevi konkursa što treba imati u vidu.

foto: Profimedia

Izbori za reči godine uopšte, pa i u našoj sredini, su jezičko društvene kulturne manifestacije koje imaju za cilj da nas usmere na to kako govorimo, kako nastaju i zašto se javljaju nove reči, kako se one ponašaju u leksikonu. Leksika koja zaživi u jeziku", istakla je Jovana Jovanović iz Instituta za srpski jezik.

Bonus video:

(Espreso/Mondo)