Hašem Safijedin, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

KO ĆE PREUZETI VOĐSTVO?

Potvrđena smrt nesuđenog vođe Hezbolaha! Izraelci ga se konačno dočepali, a kad čujete sa kim mu je oženjen sin...

Ovo je prvi put da je Izrael potvrdio smrt visokog političkog zvaničnika Hezbolaha nakon bivšeg generalnog sekretara Hasana Nasralaha

Objavljeno: 23.10.2024. 10:32h

Izraelska vojska je potvrdila da je u vazdušnim napadima početkom oktobra ubijen Hašem Safijedin, koji se smatrao naslednikom vođe Hezbolaha. U napadu u južnom Bejrutu takođe je ubijen Ali Husein Hazima, šef obaveštajnog odeljenja ove militantne grupe, saopštila je izraelska vojska u utorak uveče.

Ovo je prvi put da je Izrael potvrdio smrt visokog političkog zvaničnika Hezbolaha nakon bivšeg generalnog sekretara Hasana Nasralaha. Hezbolah se još nije oglasio povodom ovih tvrdnji.

Safijedin je bio na čelu izvršnog saveta Hezbolaha, najvišeg tela za političko odlučivanje, i smatrao se naslednikom Nasralaha. Pored toga, bio je Nasralahov rođak i imao je sličnu harizmu koja je stvorila kult ličnosti oko bivšeg vođe.

Njegova sudbina bila je nepoznata nakon izraelskih udara na Dahije, bejrutsko predgrađe, 3. oktobra, kada su izraelske snage ciljale podzemni bunker gde je Safiedin boravio. Hezbolah nije uspeo da uspostavi kontakt s njim od tada, a spasilačke ekipe nisu mogle da priđu mestu bombardovanja.

Nakon ubistva Safiedina, jedini preostali javni lider Hezbolaha je Naim Kasem, zamenik generalnog sekretara. Iako je Kasem postao lice grupe posle ubistva Nasralaha, on nema istu popularnost među pristalicama Hezbolaha kao njegov prethodnik.

Nije poznato ko će preuzeti vođstvo Hezbolaha. Kasem je pre dve nedelje izjavio da je imenovanje novog lidera složen proces i da će trajati neko vreme. Pored političkih gubitaka, gotovo svi visoki vojni zapovednici Hezbolaha poginuli su u izraelskim napadima tokom poslednja tri meseca.

Izraelski napad, koji je ubio Safijedina, prema izraelskim tvrdnjama, odneo je i živote 25 drugih lidera Hezbolaha. Prošle nedelje, Izrael je u Gazi ubio lidera Hamasa, Jahju Sinvara.

Jahja Sinvarfoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je tokom posete Izraelu u utorak da bi Izrael trebalo da iskoristi smrt Sinvara kao priliku da okonča rat u Gazi i osigura oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio tokom smrtonosnog napada koji je izazvao rat. Blinken je takođe naglasio potrebu da Izrael učini više kako bi povećao protok humanitarne pomoći Palestincima.

Uprkos gubicima u zapovedništvu, Hezbolah insistira da je zadržao svoju organizacionu snagu, navodeći kao dokaz to što Izrael nije postigao značajan napredak na jugu Libana.

Borci Hezbolaha svakodnevno su u sukobima s izraelskim trupama otkako je Izrael započeo kopnenu ofanzivu u Libanu 30. septembra. Izraelski tenkovi viđeni su u selima duž granice, a čitavi gradovi na jugu Libana sravnjeni su izraelskim detonacijama na daljinu.

Izrael tvrdi da je cilj njihove kopnene operacije uništavanje infrastrukture Hezbolaha duž granice kako bi se sprečili prekogranični napadi na Izrael. Međutim, sa ograničenim medijskim pristupom jugu Libana, uspeh ove operacije ostaje nejasan, piše Gardijan.

Safijedin, rođen 1964. godine u južnom Libanu, bio je jedan od osnivača Hezbolaha. Veći deo života proveo je u iranskom religijskom gradu Komu i bio je zadužen za brojne zadatke unutar organizacije, uključujući upravljanje velikim poslovnim portfoliom, legalnim i ilegalnim.

SAD i Saudijska Arabija stavile su Safiedina na listu terorista 2017. godine.

Za razliku od Nasralaha, koji je godinama živeo u skrivanju, Safijedin se i dalje javno pojavljivao na političkim i verskim događajima. Tokom poslednje godine sukoba s Izraelom, govorio je na sahranama i drugim događajima koje je Nasralah izbegavao iz bezbednosnih razloga.

Njegova porodica uživa veliko poštovanje u šiitskim krugovima i njoj pripada nekoliko teologa i političara. Njegov brat Abdulah je predstavnik Hezbolaha u Iranu, a njegov sin Reda je oženjen ćerkom pokojnog Kasema Sulejmanija, iranskog generala ubijenog u napadu američkog drona 2020. godine.

Hašem Safijedinfoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Poslednjih dana, Izrael je pojačao svoju vazdušnu kampanju u Libanu, ciljajući infrastrukturu povezanu s bankom Al-Kard Al-Hasan, povezanu s Hezbolahom, koju optužuju da finansira organizaciju. Ova banka, koja je deo dobrotvorne mreže Hezbolaha, ima preko 30 zgrada širom Libana.

U ponedeljak uveče, izraelski udari u širem području Bejruta ubili su 18 ljudi, uključujući četvoro dece, i ranili 60 osoba u predgrađu Dahiyeh. Napad je takođe prouzrokovao veliku štetu na univerzitetskoj bolnici Rafik Hariri, najvećoj javnoj bolnici u Libanu. Hezbolah je kao odgovor ispalio rakete na Kiryat Shmona, u severnom Izraelu, i oborio izraelski dron Hermes 450 koristeći raketu zemlja-vazduh u utorak popodne.

Sukobi između Hezbolaha i Izraela počeli su 8. oktobra 2023, nakon što je Hezbolah ispalio rakete na Izrael „u znak solidarnosti“ s napadom Hamasa dan ranije. Borbe su se značajno intenzivirale od početka izraelske operacije „Severne strele“ 23. septembra.

Više od 2.500 ljudi je ubijeno, a preko 11.850 ranjeno u Libanu tokom poslednje godine.

Bonus video:

(Espreso/ Guardian/ Prenela: T.M.)