Pijaca, Foto: Aleksa Petrović

OPREZ

Voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima: Zdravije je da ih ne jedete, nego da ih perete!

„Ove godine, EVG je otkrio da 75 odsto svih konvencionalnih svežih proizvoda koji su uzorkovani ima potencijalno štetne ostatke pesticida“, navodi EVG.

Objavljeno: 23.10.2024. 09:40h

Svake godine od 2004. godine, Radna grupa za životnu sredinu, neprofitna organizacija koja ima za cilj da učini životnu sredinu zdravijom, rangira neorganske proizvode sa najviše ostataka pesticida. EVG analizira podatke Ministarstva poljoprivrede SAD i Uprave za hranu i lekove.

„Ove godine, EVG je otkrio da 75 odsto svih konvencionalnih svežih proizvoda koji su uzorkovani ima potencijalno štetne ostatke pesticida“, navodi EVG.

„Neki pesticidi su povezani sa problemima u ljudskim studijama – uključujući pobačaje, urođene mane i poteškoće u učenju ili razvoju kod dece“, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jagode i spanać ponovo su zauzeli prva dva mesta na ovogodišnjoj listi. A grožđe je skočilo sa broja 8 na listi 2023. godine pa sve do broja 4 u 2024. godini.

foto: Profimedia

Ovo je potpuna lista od 12 voća i povrća sa najvećim količinama pesticida, navodi CNBC.

1. Jagode

foto: RINA

2. Spanać

3. Kelj

4. Grožđe

foto: Printscreen

5. Breskve

6. Kruške

7. Nektarine

8. Jabuke

foto: RINA

9. Ljuta paprika

10. Trešnje

11. Borovnice

foto: RINA

12. Mahune

Ovo su tri jednostavna koraka za čišćenje vaših proizvoda.

Pre i posle čišćenja proizvoda temeljno operite ruke i neophodne materijale za pripremu, uključujući daske za sečenje i posuđe.

Držite proizvod pod hladnom vodom u sudoperi. Uklonite svu prljavštinu i pesak sa proizvoda čistim papirnim ubrusom. Neki ljudi takođe koriste čistu četku za ovaj korak, koja je posebno dizajnirana za proizvode za čišćenje.

Koristite čist papirni peškir da osušite proizvod ako ne planirate da ga jedete odmah da biste sačuvali njegovu zrelost. Lisnato zelje se takođe može sušiti pomoću okretača za salatu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Bonus video:

(Espreso/Slobodna Dalmacija)