Posni slavski kolač, Foto: Printscreen/Instagram/minjina kuhinjica

odličan

Ovo je najbolji posni slavski kolač: Mekaniji je od pamuka, posle njega šta god da poslužite pašće u drugi plan

Sigurni smo da ga do sada niste pravili, a recept će vas zaista oboriti sa nogu.

Objavljeno: 23.10.2024. 09:11h

U susret slavskoj sezoni, pročitajte recept za najukusniji posni slavski kolač.

Sigurni smo da ga do sada niste pravili, a recept će vas zaista oboriti sa nogu.

ZA TESTO

400 ml tople vode (obična i osveštana)

100 ml ulja

1 i po kašičica soli

4 kašičice šećera

2 kesice suvog kvasca

750 g brašna

ZA UKRASNO TESTO

100 g brašna

15 g soli

20 g gustina

70 ml hladne vode

PREMAZ

25 g brašna

60 ml vode

PRIPREMA SLAVSKOG KOLAČA

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca, pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta, piše Minjina kuhinjica.

Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 °C oko 50 minuta.

Zatim izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.

Napomena: Ako planirate da radite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase.

(Espreso/stil/Prenela PV)