odličan
Ovo je najbolji posni slavski kolač: Mekaniji je od pamuka, posle njega šta god da poslužite pašće u drugi plan
Sigurni smo da ga do sada niste pravili, a recept će vas zaista oboriti sa nogu.
U susret slavskoj sezoni, pročitajte recept za najukusniji posni slavski kolač.
Sigurni smo da ga do sada niste pravili, a recept će vas zaista oboriti sa nogu.
ZA TESTO
400 ml tople vode (obična i osveštana)
100 ml ulja
1 i po kašičica soli
4 kašičice šećera
2 kesice suvog kvasca
750 g brašna
ZA UKRASNO TESTO
100 g brašna
15 g soli
20 g gustina
70 ml hladne vode
PREMAZ
25 g brašna
60 ml vode
PRIPREMA SLAVSKOG KOLAČA
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.
U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca, pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta, piše Minjina kuhinjica.
Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.
Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 °C oko 50 minuta.
Zatim izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.
Napomena: Ako planirate da radite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase.
(Espreso/stil/Prenela PV)